Non-fictie

Als je stante pede op zoek bent naar een bijzonder goed non-fictie boek, twijfel dan niet langer, en lees onmiddellijk de bespreking van het derde boek hieronder. Een ware aanrader!

Frank Westerman - el negro en ikFrank Westerman – el negro en ik

Dit verhaal van Frank Westerman wordt steeds interessanter naarmate je verder in het boek vordert. Als negentienjarige student staat de auteur in een Spaans museum oog in oog met een opgezette Afrikaan: ‘El Negro’. Wie is deze mens? En wie heeft zijn lichaam geprepareerd?

Wat aanvankelijk vrij banaal begint, zal uiteindelijk uitgroeien tot een zaak van de Verenigde Naties. Maar voor het zo ver is, word je door de auteur meegenomen op zijn zoektocht naar het spoor van El Negro van Barcelona naar Parijs tot Kaapstad.

Het verhaal wordt opgeleukt met de (voor mij zeer herkenbare) ervaringen van de auteur als ontwikkelingswerker, en die hem er uiteindelijk toe zal besluiten als journalist verder door het leven te gaan.

Interessant boek: leest vlot en niet te lang.

Bill Bryson - At HomeBill Bryson – At Home

“At home” is meer een boek voor de liefhebbers, en dan vooral voor zij die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de verschillende delen van een huis en dit in de meest brede vorm.

De auteur neemt je mee door zijn eigen huis en weet iets interessant te vertellen over elke kamer waarin hij zich bevindt.

En toch is het niet echt mijn ding, want ik had na verloop van tijd een soort verzadiging, overladen als ik was door de vele feitjes. En met als bijkomend nadeel dat je niet echt iets onthoudt door de overdaad aan info. Het interessante verzwelgt in de poel van het onbenullige.

Maar misschien zijn er wel lezers die het wel boeiende lectuur vinden. Je laat het maar weten. Ik was in elk geval blij de laatste bladzijde te kunnen omdraaien.

Tom Reiss - The Black CountTom Reiss – The Black Count

‘The Black Count’ is een biografie, en wel over het leven van de vader van Alexandre Dumas, eveneens Alexandre Dumas genaamd. U leest het goed: niet over het leven van de schrijver van de Vier Musketiers of De Graaf van Montecristo, maar wel over zijn vader. En die man heeft een spectaculair leven geleid, en was meer dan waarschijnlijk een bron van inspiratie voor de fictieve helden van zijn zoon de schrijver. 

De vader was zelf de zoon van een Franse markies en een Haïtiaanse slavin. Hij wordt als slaaf verpand op de markt in Port-au-Prince, maar geraakt uiteindelijk toch in Frankrijk. Daar leeft hij als jongeman een onbekommerd leven op kosten van zijn vader de markies. Maar wanneer de twee onenigheid krijgen, besluit hij zich aan te sluiten bij het Franse leger. Hij begint onderin, maar werkt zich door zijn heldenmoed en door zijn militair inzicht helemaal op tot generaal. Het hele verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de aanloop naar, het moment zelf, en het vervolg van de Franse revolutie. Je krijgt en passant tevens inzicht over hoe men in Frankrijk tegen de zwarte medemens aankijkt in de eeuw van de verlichting.

Een bijzonder boeiend boek!

Vergeet niet jouw favoriete boek in de categorie non-fictie te vermelden!

Peter

One thought on “Non-fictie”

  1. Jammer, ik lees niet veel non-fictie dus heb ik geen boek om aan te raden. Maar zal toch Black Count lezen.
    Wat ik wel kan aanraden is de non-fictie podcast van Lodewijk XIV op Klara. Het is echt fantastisch en Johan Op de Beeck is een begenadigd verteller. Pik na Lodewijk ook Napoleon mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here