Clovid

Hoe voetbal toch ons leven kan domineren! En dan heb ik het niet over het wekelijks plezier dat we aan ons favoriete team beleven, en dat ons aan het beeldscherm kluistert en alle onze zorgen doet verdwijnen. Ik vergeet maar even dat dit ons tijdelijk niet gegund is tijdens de huidige pandemie. Nee, ik heb het over de impact die het een leven lang kan hebben op iemands bestaan.

Kluivert VictorMijn eega gaat hier aarde halen voor haar pas aangelegde moestuin. De normale verkoper is niet aanwezig. Aangezien het een vervanger betreft, vraagt ze zijn naam. “Jina lako nani?”. De man wispelt iets onverstaanbaars terug, maar het trekt een beetje op Clovid. “Dat is ook geen gelukkige naam gezien de huidige Covid crisis”. “Nee, nee,” antwoordt de man, “ik ben vernoemd naar de voetballer Patrick Clovid.” Mijn eega lacht, want nu begrijpt ze het. Hij is vernoemd naar Patrick Kluivert, waarvan, zo blijkt, zijn vader een grote fan was.

Maar Kluivert is wel zijn voornaam, en niet zijn achternaam. Het zal je maar overkomen dat je de naam draagt van een voetballer die niet binnen het klankregister van je eigen taal past.

Peter

8 thoughts on “Clovid”

  1. Oh fantastisch weergegeven!
    Die jongeman vroeg me ook, nadat ik zei dat Kluivert zijn vader en ik van hetzelfde land afkomstig zijn, wat de naam Kluivert betekent. Daar stond ik dan met mond vol tanden, ik wist het niet. Kluiven dacht ik is het vlees van het bot af eten, sabbelen maar ook het bot oppeuzelen. Iemand die kluift is een kluivert redeneerde ik. Maar kreeg het niet over mijn hart dat tegen die jongeman te zeggen die hoopvol op een antwoord wachtte.

  2. Toevallig had het vakblad Onze Taal deze week een artikel over mensen die hun kinderen vernoemen naar voetballers. En dan vaak ook nog eens de voorkeur geven aan de achternaam. In Nederland zijn er in de afgelopen 5 jaar 1 Beckham, 10 Maradon(n)a’s, 22 Messi’s en maar liefst 63 Zidane’s geboren.
    Er voetbalt een Peruaan in Groot-Brittannië die Kluiverth Aguilar heet en een broer heeft die Rijkaard Aguilar heet. In Brazilie voetballer er een Raikard Dos Santos Soares en een Rudigullithi da Silva Henrique.

    Dit is de link naar het verhaal: https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/weblog/rudigullithi-kom-je-buiten-spelen?fbclid=IwAR1wuruz7soEIleg0RSx9mg_Av5H-2tutsGtQRX5rIpl8HkY4fvNWBlU6yY

  3. Dag Peter,

    We zijn nog altijd in quarantaine in ons huis in Andalousia. Ik heb mijn ervaringen van Vietnam betreffende de SARS opgestuurd naar onze Vlaamse Vrienden hier in Marbella. Ziehier MIJN VERHAAL
    “Een groot paasfeest met dertig man, gezellig aan de barbecue in een tuintje in Gistel. Het was een van de dieptepunten voor de politie afgelopen weekend. Tijdens het zonnige weer was het volgens verschillende korpschefs “dweilen met de kraan open” omdat er tal van mensen met privéfeestjes toch de coronamaatregelen aan hun laars lapten. “We hoorden vaak de gekste excuses, terwijl het simpelweg onverantwoord en idioot gedrag is.”
    ‘De politie van Gent stelde zaterdag en zondag maar liefst 427 inbreuken vast tegen voornamelijk het samenscholingsverbod en de regel voor niet-essentiële verplaatsingen.’
    Het is na het lezen van deze teksten in het Nieuwsblad van maandag 13 april dat ik besloten heb mijn verhaal te doen.
    Ik was gedurende 10 jaar werkzaam in Vietnam (1997 – 2007) als manager van het ‘Vietnam-Belgium Micro-credit Project’, opgericht door het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken (ABOS) in samenwerking met de Vietnamese regering, om microkredieten te geven aan arme plattelandsvrouwen. We waren werkzaam in 17 provincies, 84 districten en 207 gemeenten, verspreid over gans Vietnam. We hadden 121.000 klanten die zicht- en spaarrekeningen hadden. We werkten samen met de Vietnamese Vrouwenunie.
    In 2003 werden we in ‘quarantaine’ geplaatst door het SARS virus.
    SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, vertaald: ernstig acuut ademhalingssyndroom) is een luchtweginfectie met meestal een levensbedreigende vorm van atypische longontsteking. Het SARS virus is dus ook een CORONA virus (wegens de uitsteeksels). Sommige virologen noemen het huidige covid-19 dan ook: SARS-Corona virus. De eerste gevallen verschenen in de Chinese provincie Guangdong, eind 2002. De ziekte was besmettelijk van mens op mens, en verspreidde zich naar Hongkong, en van daaruit hoofdzakelijk naar Vietnam, Canada en Singapore.
    Het virus kwam toe in Hanoi (Vietnam) met een man die besmet was, komende van Hongkong. Hij had daar verbleven in het aparthotel Amoy Gardens waar 321 personen SARS ontwikkelden en waarvan 292 stierven. Eén persoon week uit naar Toronto en het virus kwam zo terecht in Canada. Eén persoon week uit naar Hanoi en het virus kwam zo terecht in Vietnam.
    Er werd een grondige analyse gemaakt om te weten hoe de besmetting werd overgedragen:
    Besmetting werd aangetoond bij mensen die in nauw contact hadden gestaan met de man in Hongkong, die klinische verschijnselen vertoonde. Die mensen in Hongkong hebben op hun beurt andere mensen besmet, nadat ze uitgeweken waren naar Canada, Vietnam en andere landen. De transmissie vond plaats van mens op mens via druppels (tijdens praten, hoesten, niezen) of door direct contact met lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. Het is mogelijk dat de neus en ogen als ‘porte d’entrée’ fungeerden zoals bij andere respiratoir overdraagbare virussen. Er werd ook rekening gehouden met de knoppen van de lift en de klinken van de ingangsdeuren, alsook het eventuele risico op transmissie via luchtverversingssystemen (airco). Er werd ook vastgesteld dat:
    1. Op plastic oppervlakken het virus tenminste 48 uur overleeft.
    2. Indirecte transmissie via oppervlakken die met lichaamsvloeistoffen zijn verontreinigd, is theoretisch mogelijk, maar speelt een ondergeschikte rol.
    3. Coronavirussen zijn thermolabiel (niet bestand tegen warmte).
    4. In dierlijke uitwerpselen kunnen ze dagen tot weken overleven.
    5. Behalve via de adem is besmetting vermoedelijk ook mogelijk via urine, ontlasting en huidcontact. Mensen kunnen SARS ook krijgen door besmet water of voedsel te consumeren. Het virus kan niet alleen via de longen, maar ook via de nieren, de dunne darm en zweetklieren het lichaam verlaten.
    Conclusie: Ik ben geen dokter, geen viroloog, geen politieker en BV, maar ik ben ervan overtuigd, na onze ervaring in Vietnam, dat het huidige covid-19 ook kan overgedragen worden bv. in appartementsgebouwen waar een besmettelijke persoon, door contact met knoppen in de lift of openen van deuren (klinken), het virus kan overdragen. Daarom is het gewenst niet alleen een mondmasker maar ook handschoenen te dragen. Met vuile WC -brillen of handdoeken moet men ook voorzichtig zijn. De rol van de fecale transmissie werd aangetoond: het SARS-coronavirus kan in feces (en urine) 1 à 2 dagen overleven bij kamertemperatuur. In feces van patiënten met diarree (hogere pH) kan het tot 4 dagen of langer overleven.
    De bron van het SARS-coronavirus 2003 is tot op heden nog niet onomstotelijk vastgesteld. Er waren zeer sterke aanwijzingen dat hoefijzervleermuizen het reservoir waren. Inmiddels is een groot aantal SARS-gerelateerde coronavirussen gedetecteerd in verschillende vleermuissoorten over de hele wereld (Pfefferle, 2009; Drexler, 2010). Een coronavirus dat bijna identiek is aan het SARS-coronavirus is geïsoleerd uit civetkatten in de Chinese plaats Guangdong (WHO, 2003). Civetkatten functioneren mogelijk als besmettingsweg, wat betekent dat het covid-19 virus ook kan voorkomen bij huiskatten.
    Mijn verhaal gaat verder:
    De besmette man die in Hanoi toekwam werd, na 1 dag, opgenomen in het Frans hospitaal van Hanoi. Niemand wist op dat ogenblik hoe gevaarlijk de SARS was met als gevolg dat in hetzelfde hospitaal 38 personen overleden waaronder veel verzorgend personeel (dokters, verplegers, etc.).
    Dokter Carlo Urbani ontdekte de besmettelijke ziekte SARS in Hanoi (Vietnam), waar hij namens de Wereldgezondheidsorganisatie werkzaam was. Hij bezocht regelmatig Paul Verle, dokter in Tropische Geneeskunde, die hoofd was van de ‘Samenwerkingssektie’ in Hanoi. Ik heb daar dokter Urbani tweemaal ontmoet. Hij raadde ons aan, mondmasker en handschoenen te dragen. Een mondmasker droegen we sowieso als we de stad ingingen wegens de pollutie. De Italiaanse arts overleed op 23 maart 2003 in het Amerikaans hospitaal in Bangkok aan de SARS virus.

    Dr Carlo Urbani
    De lift in ons gebouw in Hanoi werd na iedere passage ontsmet. Vietnam kon de uitbreiding van de ziekte tegenhouden, alsook Canada en Singapore. De SARS kende geen pandemie zoals de corona virus vandaag.
    Op 31 juli 2003 bedroeg het totaal cumulatieve aantal waarschijnlijke SARS-gevallen wereldwijd 8096, van wie 774 overleden. In totaal hebben 27 landen waarschijnlijke gevallen gerapporteerd aan de WHO. De landen die het meest werden getroffen waren China, Canada, Singapore en Vietnam (Booth, 2003; Donnelly, 2003). Sinds de grootschalige epidemie in China hebben zich vier situaties voorgedaan waarbij SARS werd vastgesteld. In drie van deze situaties betrof het een lab besmetting. De vierde SARS-casus betrof een secundaire transmissie buiten het laboratorium (WHO, 2004).
    Kanttekening is wel dat SARS met een sterftepercentage van bijna 10 procent aanzienlijk dodelijker was dan het Covid-19 coronavirus, waar vooralsnog zo’n 2 procent van het aantal besmette mensen aan bezwijkt.

    Evolutie van het Covid-19 virus in Vietnam, België, Andalousia en Malaga op maandag 13 april 2020
    Door het feit dat de Vietnamezen en de meeste Aziaten bestendig mondmaskers dragen hebben ze het corona Covid -19 kunnen overwinnen. Zuid-Korea heeft het gedaan en momenteel zijn in Vietnam de volgende cijfers bekend:
    Toen het Covid-19 enkel nog een ‘Chinees virus’ was, lukte het de Vietnamezen om een uitbraak in de kiem te smoren. (Vietnam heeft honderden kilometers gemeenschappelijke grens met China). Op 13 februari raken 16 mensen geïnfecteerd. De overheid neemt maatregelen en sluit de boel hermetisch af. Daarna slaagt de Vietnamese regering erin om 22 dagen zonder nieuwe besmettingen te blijven. De bevolking draagt massaal mondkapjes en overal staan handpompjes. De eerste zestien zieken zijn onderhand alweer genezen.
    VIETNAM: 97.000.000 inwoners OPPERVLAKTE: 333.210 km2 (11 x België)
    AANTAL BESMETTINGEN : 265 AANTAL DODEN: 0
    Ik heb hieronder een tabel gemaakt waar je zelf de conclusies kan trekken. Zoals je ziet doen we het hier nog zo slecht niet in Andalousia omdat de meeste mensen de maatregelen goed respecteren. Dit was en is nog altijd niet het geval in Madrid en Barcelona. De boetes kunnen hier ook 10 x hoger zijn dan in België.

    ALGEMENE CONCLUSIE: Wij volgen de maatregelen die we in 2003 in Vietnam namen
    1. Als ik boodschappen doe (1x per week) doe ik een mondkapje en handschoenen aan.
    2. Na het winkelen ontsmet ik de handen in de auto (met hand-gel) en werp de handschoenen weg in een zak.
    3. Thuis: zakken van de supermarkt worden uitgelaten op een tafel buiten.
    4. Ik ontkleed mij volledig en werp alles in de wasmachine, de schoenen blijven twee dagen buiten staan.
    5. Arlette ontsmet alle plastic emballages (vooral wat vacuüm verpakt is ) met een doek, gedrenkt in bleekwater (lejia). Alles blijft nog buiten liggen om de geur van bleekwater te verminderen
    6. Groenten en fruit blijven twee dagen buiten liggen en worden gewassen.

    Ter informatie:
    Op maandag 13 april werden volgende maatregelen nog getroffen in Spanje:

    als je niet naar supermarkten (dichtstbijzijnde), winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, stomerijen en wasserijen, postkantoren en banken gaat mag men niet op straat zijn. Men mag met de hond een korte wandeling maken of een zakje dragen naar een containerbak.
    In Frankrijk verlengt men de quarantaine tot en met 11 mei.

    Romain Baertsoen vanuit zijn kot op Alhaurin Golf in Alhaurin el Grande (Provincia de Malaga).
    De tekst werd opgemaakt op maandagavond tussen 23 u en 01 uur.

  4. J’ai beaucoup aimé l’histoire des noms donnés aux enfants, car au Congo, j’ai pu en observer beaucoup des plus amusants et incongrus !

  5. Ja Peter! What’s in a name, nietwaar! Jij als woordkunstenaar zal beter begrijpen dan wie ook, wat Shakespeare, bij monde van Julia, bedoelde met die woorden. En ja, voetbal en sport in het algemeen bepalen enigszins ons leven. Dat besef ik maar al te goed nu we in ons kot moeten blijven en voetbal, wielerwedstrijden, tennis, … ook zijn stilgevallen. Maar een naam is toch ook van belang. Die draag je immers mee voor je leven. Meestal toch! Onlangs vernam ik via de radio dat een pas geboren tweeling, de ene Corona en de andere Covid, werd genoemd. En wat denk je van namen zoals: K. Bouter, P. Selie, Yvette Kip, Anna Nas en de vrouw van onze Laurent noemt Claire en haar familienaam is Côme. Zo zie je maar!
    André.
    Ik heb ook al eens een mijnheer gekend die Salpéteur noemde, een deftige en vriendelijke man overigens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here