Magritte in Tanzania

Magritte in TanzaniaIk ben best wel fier op mijn foto van een nachttafereel getrokken vanop het terras van de residentie. De foto heeft iets surreëels want er is het schijnbaar onmogelijk contrast tussen de donkere voorgrond en de eerder klare hemel. Maar er is meer dan dat. De foto verbergt een minder aangename werkelijkheid die er wel degelijk is.

In het huisje met de klare luchtbundel zit een wachter die schamelijk onderbetaald wordt door de private firma die hem heeft gecontracteerd. Achter de omheining wordt de weg verbreed tot een viervaksbaan die loopt van nergens naar nergens, niet meer dan een dwaze verspilling. Daarachter, op de Indische oceaan dobberen talloze schepen schijnbaar eindeloos tot het moment dat ze mogen aanmeren in de te kleine haven van Dar Es Salaam, maar over de uitdieping van de vaargeul wordt nu al jaren gelamenteerd.

De foto is zoals het liedje van Mathilde Santing: “Behind a painted smile” … you can’t imagine the tears and sorrow!

Mathilde Santing – Behind a painted smile

Peter

5 thoughts on “Magritte in Tanzania”

  1. Wow. Wat zit er veel in je tekst én je foto.
    De foto is inderdaad als een schilderij! Printwaardig.

  2. Het maakt mij droevig en boos : een mooi beeld dat absurditeit, armoede en uitbuiting verhult. Gelukkig kennen jullie de realiteit achter de façade maar daarmee verdwijnt ze niet.

  3. Mooi ! Ik zie de referentie naar Magritte maar het kon evengoed een Disney movie zijn, waar plots uit de lichtbundel een tekenfilm figuur naar buiten stormt. De Overheid weet overigens de locaties voor hun Ambassades wel te vinden. Dakar Residentie heeft ook zo een zicht, wel op de Atlantische Oceaan dan. Je moet daar mooie zonsondergangen zien denk ik.
    Een viervaksbaan voor de deur is dan misschien niet aangenaam, maar als het van nergens naar nergens gaat dan zal er ook niet al te veel verkeer zijn. Infrastructuur is nuttig, dat zien we hier ook; de smalle eenvaks weg wordt (lees : moet dringend) een drievaks weg – als die er ooit komt want daar wordt ook al jaren over gelamteerd. Afrika Oost, Afrika West, overal dezelfde pest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here