Als Belg heb je een streepje voor in Tanzania. Van zodra de Tanzanianen weten dat je uit België komt, gebeurt er minstens één van volgende drie zaken, zo niet alle drie:
-
- ze noemen de naam van Mbwana Samatta, de topscoorder uit de Jupiler Pro League van vorig jaar, gevolgd door de naam van zijn team R.C. Genk;
- ze beginnen met een spontane opsomming van de spelers van het Belgische team, met Romelu Lukaku voorop;
- of ze vragen of je de voetbalprofessor kent: Patrick Aussems. Hij is een Belg, voormalig speler van Standard en AA Gent, die thans Simba voetbalclub traint. Simba is een ploeg uit Dar Es Salaam. Zij waren vorig jaar de winnaar van de Tanzanian Premier League, en zijn goed op weg om het dit jaar weer te worden.
Voetbal doet meer voor diplomatie dan omgekeerd. Voetbal heeft de kracht om ons te verdelen, maar ook om ons te verenigen. Ik geloof vooralsnog in het laatste. Het is de liefde voor het spel die onze zogezegde verschillen doet overbruggen.
Peter
Dag Peter je hebt groot gelijk dat voetbal mensen verenigt, alles wat we samen kunnen doen is heel goed voor wereldse harmonie. Veel liefs uit België.
De trainer van de Gambiaanse voetbal ploeg is een Belg, ben even de naam kwijt maar Mr Google vindt die wel.. Het was vroeger Paul Put, niet veel van terecht gekomen (met alle chinezen…). Nu staat Gambia eerste in hun group, proficiat! Hopelijk komen ze ooit eens in een groot tournooi! Niet verbazend dat bijna alle spelers (zoniet allen) in Europa spelen. Maar neem eens alle spelers met Afrikaanse nationaliteit of zelfs roots weg uit de Premier League (of zelfs uit de Jupiler League) het zou nogal een saaie boel worden…
Meermaals dezelfde ervaring gehad in Bosnie-Herzégovine en in Servie. Zelfs politie mee kunnen afschudden 😀