Eind juli van dit jaar werd een audiofragment vrijgegeven van een telefoonconversatie uit 1971 tussen Ronald Reagan, toenmalig gouverneur van California en president Nixon. Die conversatie geschiedde daags na een stemming in de Verenigde Naties over het lidmaatschap van China, en dit ten koste van Taiwan. De overwinning voor China kwam er mede door steun van de Afrikaanse delegaties en in het bijzonder van de Tanzaniaanse. Die laatste delegatie werd geleid door de Tanzaniaanse ambassadeur Dr. Salim Ahmed Salim. De Verenigde Staten daarentegen waren duidelijk niet opgezet met de overwinning van China. Het volstaat onderstaand audiofragment te beluisteren met onverholen racistische uitlatingen.
Op 19 september jongstleden was ik uitgenodigd op de Chinese ambassade ter gelegenheid van hun nationale dag, waarop de 74ste verjaardag van de volksrepubliek werd gevierd. De Chinese ambassadeur Wang Ke had een bijzondere verrassing in petto. Voormalig ambassadeur Dr. Salim Ahmed Salim werd de “Medal of Friendship” uitgereikt, de hoogste onderscheiding die een buitenlander van China kan krijgen. Bovendien was het de eerste keer dat een Afrikaan die eer te beurt viel.
Van alle jaren dat China deze medaille had kunnen uitreiken als erkenning voor de steun van Tanzania in 1971 … juist nu … slimme Chinezen.
Peter
Republikeinen zijn nu soms wat voorzichtiger, maar zijn ze van gedacht veranderd? DT spral over shithole countries, en refugee seekers als rapists, drug dealers, etc….
Juist nu… jij erbij was om dit te delen. Slimme Chinezen!
Beste Peter, slimme Chinezen inderdaad, want zij stuurden geen audio opnamen van hun racistische gesprekken de wereld in. Of dacht je dat Chinezen niet racist waren en zijn?
Ik heb de volste bewondering voor wat China de laatste dertig jaar heeft gepresteerd, ten eerste door hun moedige 1-kind politiek die hen toeliet alle kinderen te voeden en een opvoeding te geven, waaronder vele tot de hoogste graad; benijdenswaardige technologieën te ontwikkelen en wereldleider te worden in de belangrijkste domeinen van de toekomst. Velen verwijten China een dictatoriaal regime. Het zal dan toch een heel verlicht dictatoriaal regime geweest zijn. Africa heeft dertig dictatoriale regimes in een dozijn, en ……..
Ondanks de medailles die China uitreikt in Africa zal het niet lang duren vooraleer de Chinezen ook als koloniale imperialisten zullen worden uitgemaakt nu ze uiteindelijk toch wat aarde aan de dijk brengen, no pun intended. De Afrikaanse en andere havens onderweg waar zij aarde en andere prutsen aan de dijk brengen zullen in Chinese handen vallen. En de rest van het verhaal ken je beter dan ik …. Als dit de Afrikaanse bevolking ten goede komt, dan raad ik hen aan China’s initiatieven te omarmen. Eens moet het in Africa toch eens lukken, nietwaar? Geert
Tenzij er ergens in de geschiedenis van het 1000-jarige Chinese rijk, een beleidsvorm van inspraak en mededogen zou hebben bestaan, geloof ik niet in enige neiging van de huidige Chinese autocratie om daar nu toe over te gaan. De hulp aan Afrika is niet meer of minder dan het aan een geldinfuus leggen van Afrikaanse staten die noodgedwongen hun bodemschatten en strategische ligging hiervoor moeten vrijgeven. Berg maar alle ideeën over Afrikaanse emancipatie op: een nieuw koloniaal tijdperk is reeds lang beginnen.