De beste boekenstart

Hieronder drie tips voor een goede boekenstart in 2018. “You won’t regret this”.

Jeroen Olyslaegers - Will

Jeroen Olyslaegers – Wil

Het heeft even geduurd voor ik de draad te pakken had, maar toen ik hem had was er geen stoppen meer aan.

“Wil” is een fantastisch boek en handelt over de collaboratie tijdens de tweede wereldoorlog. Wilfried Wil is een hulpagent, met poëtische ambities, die gevangen zit tussen twee werelden: enerzijds moet hij onverkwikkelijke opdrachten uitvoeren voor de Duitsers, en wordt hij daarin aangemoedigd door zijn artistieke mentor en anderzijds helpt hij de broer van zijn verloofde, die eerder onbesuisd zijn nek uitsteekt voor de joden in Antwerpen.

Ergens las ik dat Jeroen Olyslaegers nu eindelijk zijn grote roman te pakken heeft, net zoals Hugo Claus die te pakken had met “Het Verdriet van België”. Welnu dat laatste boek was voor mij kommer en kwel, en vooral oersaai, maar “Wil” van Jeroen Olyslaegers is dat niet. Het is een absolute aanrader voor een frisse kijk op het heikel thema van de collaboratie.

Hanya Yanagihara - A Liitle Life

Hanya Yanagihara – A Little Life

A coming of age story!” Deze roman volgt vier vrienden in New York na hun afstuderen. De centrale figuur is Jude, een advocaat en wiskundige met een duister verleden. Hij heeft drie goede vrienden: Malcolm is een architect die uit een biraciaal gezin komt, JB is een schilder van Haïtiaanse afkomst en Willem is een acteur met een Deens/IJslandse achtergrond. De vier vrienden blijven na hun studies een band onderhouden, maar het is vooral Willem die het dichtst bij Jude staat. Niettegenstaande dat blijft Jude voor Willem en de anderen een mysterie. Hij deelt niets over zijn jeugd noch over het leven dat hij leidde vooraleer hij zijn vrienden ontmoette. Jude mankt en heeft bij wijlen grote pijn als gevolg van een beschadiging in de ruggenwervel. Dit is het gevolg van een auto-accident waar hij geen verdere details over geeft. Ook doet hij aan automutilatie dat hij zo goed als mogelijk voor zijn vrienden verborgen houdt. 

“A little life” is een klepper van een boek. Het telt meer dan 700 bladzijden in vrij klein lettertype. Het zou geschreven zijn op minder dan 18 maanden. En toch leest het als een doorwrochte roman met duidelijk veel aandacht voor de psychologie en de drijfveren van Jude alsook voor de reacties van zijn vrienden op Jude’s gedrag en houding. Een absolute aanrader voor wie graag wat dieper graaft in het gevoelsleven van de getormenteerde mens.

David Grossman - Een vrouw op de vlucht voor een bericht

David Grossman – Een vrouw op de vlucht voor een bericht

“Een vouw op de vlucht voor een bericht” is al een iets ouder boek. Het verscheen in 2008 en vertelt het verhaal van Ora: een moeder die een gezin probeert in stand te houden in een klein en verscheurd land. Israël verkeert in staat van alarm. Ora’s zoon meldt zich vrijwillig voor een militaire actie op de Westelijke Jordaanoever. Door het huis uit te vluchten hoeft Ora het slechte bericht dat ze verwacht niet in ontvangst te nemen en kan ze misschien de boodschap tegenhouden en haar zoon redden.

Ik heb bij momenten getwijfeld of ik het boek niet aan de kant zou leggen. Er zat iets te weinig voortgang in naar mijn smaak, maar ik  ben toch blij dat ik heb doorgezet. Na verloop van tijd kon ik de trage wendingen wel appreciëren.

Peter

5 thoughts on “De beste boekenstart”

  1. Vlamingen in de Wereld boekenclub in Washington heeft Wil van Olyslaegers gelezen en besproken. Zoals steeds, een gezellige avond met interessante analyses van het boek.

    Bedankt, Peter!

  2. Dank voor de tips. ‘Het kleine leven’ start ik binnenkort. Wat ook een aanrader is: ‘De Keuze’ van Edith Eva Eger.
    Omschrijving:
    Edith Eger was 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd, Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

    In De keuze deelt dr. Edith Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Als psycholoog doet zij uit de doeken hoe ze haar cliënten helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen voor vrijheid kan kiezen. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor ons allen.

  3. Ik geniet momenteel met volle teugen van ‘Het einde van de eenzaamheid’ van Benedict Wells. Een wonderschone vertelling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here