Dat geloof je toch zelf niet. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van kredietkaartfraude. Al meerdere malen hebben dieven op mijn kaart rijkelijk meegesurft, en dit telkens na een missie naar het buitenland.
Nu is het weer zover. Na mijn recente trip naar Bonn, doen enkele profiteurs zich tegoed aan het krediet op mijn MasterCard, met bestellingen in Duitsland, Frankrijk en Engeland.
Wat doe je in zo’n geval? Je belt Card Stop! Tot mijn verrassing – maar vooral tot mijn ergernis – krijg ik de boodschap dat het 07-nummer een betaalnummer is, en als ik niet wens te betalen dat ik moet inhaken. Zo krijg je toch alleen maar het gevoel van een tweede maal opgelicht te worden, niet?
Ik haak niet in. Mijn kaart wordt geblokkeerd en een weinig empatische stem deelt mij een referentienummer mee waarmee ik de frauduleuze aankopen kan betwisten op de website van www.mijnkaart.be. Bespaar je vooral de moeite als je dit referentienummer niet hebt, maar ook, en nu komt het, als je geen printer en scanner hebt, want voor een elektronische aangifte ben je verplicht een “gehandtekend” document te uploaden.
Card Stop is een voorbeeld van fout gelopen digitalisering. In plaats van het makkelijk te maken wordt het de klant bijzonder moeilijk gemaakt om zelf een aangifte te doen. Mijn advies is dan ook: doe geen moeite, ga naar je bank en laat hen al het paperassenwerk doen. Dat er intussen kostbare tijd verloren gaat en misschien meer frauduleuze transacties op je kaart verschijnen, is vooral een probleem voor de kredietkaart-maatschappij zelf. En het bespaart jou veel ergernis.
Peter
Ik meen dat je tot 2 maanden nà de uitgiftedatum van je rekeninguittreksel de tijd hebt om bezwaar aan te tekenen tegen uitgaven die frauduleus zijn. Tenzij de kredietkaart-maatschappij kan aantonen dat jij je akkoord hebt gegeven voor de betreffende betaling, zal de kredietkaart-maatschappij de frauduleuse transactie rembourseren. Klopt dit een beetje?
Klinkt heel uitnodigend. Inderdaad dan maar beter langs de bank die voor alles kan instaan. Ik vrees dat hier om ouwe zakken gaat bij MC die geen vertrouwen hebben in IT. Tussen haakjes, ons departement heeft ook al last met scans en moet originelen hebben…
Ik volg m’n uitgaven via pc banking…ruimschoots voor de afrekening..zo kon ik m’n kaart blokkeren….op tijd…
Ik vraag me toch af waar jij uithangt met je kredietkaart. Ik gebruik de mijne nu al tien jaar redelijk intensief, ook in landen met een ietwat bedenkelijke reputatie wat betreft kredietkaartfraude (Brazilië, India) en heb nog nooit problemen gehad.
@Bernard. Zou het kunnen dat de sjiekere zaken relatief harder getroffen worden?
@Peter, kan zijn, maar ik werk dan ook niet bij de diplomatie 🙂
De uitgaven waarvoor je niet hebt ingetekend, kunnen onmogelijk van je rekening verdwijnen. De kredietkaartverstrekker draait op voor de kosten. Hoe geraken “kredietkaartsurfers” op jouw kaart Peter?