Ik weet niet of je er ook bij stilgestaan hebt, maar vorige week was het vrijdag 13 maart. Misschien heb je toen wel even stilletjes gedacht: “laat mij deze dag zonder pech doorkomen!”
Waarom beschouwen we vrijdag de 13de toch als een ongeluksdag? Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. En als die dag ook nog eens samenvalt met het ongeluksgetal 13, dan moet die dag wel extra veel pech opleveren.
Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag 13 oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit leidde tot de uiteindelijke vernietiging van de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de 13de blijven zien als een ongeluksdag.
Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13de is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.
Maar wat er ook van zij, vrijdag de 13de is meestal een dag zoals een ander, en ik kan me er geen enkele herinneren waarop er iets speciaals is gebeurd. Maar zaterdag de 14de daarentegen, dat is andere koek. Het begon vorige week zaterdag al vroeg, met twee nederlagen op rij van het Belgisch voetbalteam alhier in de diplomatieke variant van de “Champions League”. In de namiddag verloor Manchester United bovendien met een ongeziene 1-4 op eigen veld van Liverpool, die opgewaardeerde caféploeg. ‘s Avonds bleven we verplicht thuis omdat alle kaarten voor het Iers bal uitverkocht waren. En voor het slapengaan bleek plots het scherm van de laptop van onze zoon Etienne gebroken te zijn zonder dat daar een logische verklaring kon worden voor gegeven.
Ik bestrijd vanaf nu elke vorm van bijgeloof. Vrijdag de 13de is een gewone dag! Wel zou ik je willen vragen op te letten voor zaterdag de 14de, want op die dag gebeuren meestal vreemde dingen. Om je alvast te wapenen tegen die dagen geef ik je hierbij volgend geheugensteuntje: elke maand die begint met een zondag kent een zaterdag de veertiende. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.
Oh ja, tot slot, nog iets over geloof. Maar wie kan dit beter uitleggen dan de ons aller welbekende Etienne Vermeersch?
Peter
Leuk om nog eens mijn ouwe prof te horen. Hij wordt beter met de dag!.
Peter,
Ik geloof niet in vrijdag de 13de, ik loop rustig onder ladders door en ik lach om overstekende zwarte katten. Maar ik zal NOOIT een dode pauw aanraken.
Het was 1963, een bedelende zigeuner kwam langs de boerderij van mijn oom en zag een dode pauw liggen op het erf. Hij waarschuwde mijn oom om hem niet aan te raken want dan zou hij zelf ook doodgaan. Mijn oom, een nuchtere man, lachte er om en samen met zijn buurman maakte hij een kuil en begroef de dode pauw.
En nou komt het: twee maanden later waren ze allebei dood: mijn oom verongelukt met zijn tractor en de buurman een hartaanval. Toeval, ik weet het, maar toch …..
Heb ik angst dat op vrijdag de 13de België gesplitst wordt in confederale deelstaten? Nee natuurlijk niet, er zijn nog zo veel andere dagen in een jaar dat dit kan.
Egypte in de ban van “dodelijke sms”
Elke Egyptenaar houdt tegenwoordig zijn hart vast als hij een sms krijgt. Sinds enkele dagen doet in het land immers een hardnekkig gerucht de ronde dat er een sms circuleert die voor de ontvanger dodelijk is.
Het zou gaan om een sms van een onbekende buitenlandse bestemming, waarvan de cijfers beginnen met het plusteken en eindigen op 111. Wie de sms bekijkt, lees verder …
Wat is de houdbaarheid periode van het huidig geloof. Wanneer wordt het bijgeloof?
@ Paul van Gool,
Mijn reactie komt veel te laat maar beter laat dan nooit?
In jou voorbeeld moet je ook rekening houden met kansberekening, ben zeker dat ze ook sterven op die dagen zonder dode pauw…