Ken je dat liedje van Meat Loaf: “Two Out Of Three Ain’t Bad?” Welnu, zo is het me recent ook literatuursgewijs vergaan.
1. Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert
“De waarheid over de zaak Harry Quebert” heb ik uitgelezen als een trein (toen de treinen nog snel en stipt waren!). Het is een intrigerend verhaal over een jonge schrijver, Marcus Goldman, die verwikkeld geraakt in een moordzaak waarbij zijn leermeester-professor, Harry Quebert, betrokken is.
Het verhaalt start met Marcus Goldman die een “writer’s block” heeft en zich voor hulp wendt tot Harry Quebert. Die is ietwat vereenzaamd en geeft graag advies aan zijn voormalige pupil. Dan wordt bij toeval in de tuin van Harry Quebert het stoffelijk overschot gevonden van een jonge vrouw samen met het originele script van het eerste boek van de professor. Alles wijst in de richting van Harry Quebert. De elektrische stoel dreigt…
2. Paolo Giordano – Het zwart en het zilver
“Het zwart en het zilver” is een dun boekje: slechts iets meer dan 150 pagina’s en gezet in een relatief groot lettertype. Het leest daardoor bijzonder snel, maar ook wel omdat het verbazend goed geschreven is. Bij goede boeken denk je niet na over de stijl of over het waarom van bepaalde wendingen.
In “Het zwart en het zilver” staat de huishoudster Signora A. centraal. Ze komt zelf niet zoveel aan het woord, maar ze is het bindend element voor een jong koppel. Ze vangt de onzekerheden binnen het gezin op. Ze bewaakt de relatie en wordt uiteindelijk het kompas waarop het gezinnetje vertrouwt.
Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: de huishoudster wordt ziek en sterft. Zal het jonge gezinnetje dit drama overleven?
3. James Carlos Blake – Schurkenbloed
“Schurkenbloed” zou het ultieme cowboy-boek moeten zijn. Het is het verhaal van twee broers, Edward en John Little, die zich al schietend, vechtend, zuipend en neukend een weg banen door het zuiden van de Verenigde Staten.
In het losbandige New Orleans worden ze echter van elkaar gescheiden en komen ze tegenover elkaar te staan in de woeste en wanhopige oorlog tussen Mexico en de Verenigde Staten. Hun familieband bekoelt en hun bloedband wordt op de proef gesteld door de wrede, alles verterende oorlog.
Ik vind het boek net geen aanrader. De karakters zijn te eendimensionaal en de context en de omgeving worden te summier beschreven opdat het verhaal geloofwaardig zou zijn.
“Two Out Of Three Ain’t Bad!” Heb jij recent ook zo’n score behaald? Zo ja, met welke boeken?
Peter
“De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” is een geweldig boek … voor 3/4. In het laatste deel vervalt de schrijver Jonas Jonasson te veel in herhalingen.
Daarna heb ik de autobiografie van Nelson Mandela gelezen, het beroemde levensverhaal van één van de grootste mannen van de twintigste eeuw. Afrika laat me (nog altijd) niet los.
Nu ben ik begonnen aan “Hawaï”. Met dat boek zal ik een hele tijd zoet blijven, gezien het aantal bladzijden en de vrij kleine druk. Maar James A. Mitchener is een meesterlijke verteller die met zijn boeiende saga’s de aandacht van de lezer vasthoudt van begin tot einde. AA.