Méér Jaap

In een vorige post had ik het over Jaap Kruithof en over de “vermeende” tegengestelde ideeën tussen hem en mijn nonkel, beiden nu zaliger. Maar na beluistering van onderstaand audiofragment – inzonderheid zijn ideeën over regionalisme, confederalisme en separatisme – ben ik daar niet zo zeker meer van. Waarschijnlijk bewandelden beide heren vaker in gedachten hetzelfde pad dan ze zelf ooit zouden durven hebben te vermoeden, ook al woonden ze aan de andere zijde van dezelfde laan.

In een bijzonder heldere taal en met een ijzeren logica komt Jaap Kruithof tot besluiten die moeilijk betwistbaar zijn. Chapeau!

Jean-Pierre Rondas en Jaap Kruithof

Het bovenstaand luisterfragment werd geplukt van de Klara-website. I hope this is not a copy infringement. 🙂

Peter

8 thoughts on “Méér Jaap”

  1. Jaap kon het met grote stelligheid zeggen, velen luisterden, maar wat deden ze er mee? Wat deden Jaap’s studenten van de RUG e.a. ermee?

    Voorzeker samenlevingsproblemen groepsgewijs zijn geen eenvoudige en gemakkelijk op te lossen problemen, maar onze Vlaamse politici hebben er mijns inziens de laatste 40 jaar weinig van gebakken. De faciliteiten gemeenten, BHV, Brussel, etc.. het zijn allen resultaten van voorspelde mislukkingen.

    Hebben groepen met wat hoger ingeschatte cultuur het goddelijke recht andere groepen op racistische wijze te koloniseren? Vandaag is Brussel een mislukte regio met massaal onmondige burgers, incapabel elders te gaan werken. Kolonisatie leidt steeds tot mislukking.

    Norbert

  2. Ik werk sinds jaar en dag in Brussel in een multicultureel milieu dat bruist van creativiteit en frisse ideeën. Als de Vlamingen onder hun kerktoren willen blijven zitten, tant pis.

  3. Ik woon in BHV, werk in Brussel. Niet op een mooi bureel, maar in de commerciële wereld van de kleinhandel. Ik kom in alle Brusselse buurten, bij de Turken in St Joost, of de Marokkanen van Molenbeek en Schaarbeek. Soms zelfs nog eens bij een Vlaming of andere Belg die er werkt. Buitenlandse kinderen uit deze buurten kennen geen woord Nederlands (ook soms niet veel Frans) maar op de Franstalige scholen worden hun enkel racistische ideeën over onze cultuur bijgebracht. Le Néerlandais, Monsieur, se ne sont que des dialectes. Dat wordt hun bijgebracht.

    Waarom moest zo noodzakelijk Brussel gekoloniseerd worden? Amsterdam is toch ook een wereldstad, zonder veel kennis van het Frans. Het kan dus, of niet?

    Waar het om gaat Mevrouw, is macht en niet kerktorens. Een kleine machtige kliek, het Brussels Franstalig establishment – democratisch? – deelt hier de lakens uit. En wij Vlamingen wat doen wij?

    Mijn franstalige buren in Alsemberg weigeren Nederlands te leren, om dezelfde redenen. Mr Maingain promoot trouwens de idee nooit Nederlands te praten in België, niet in Vlaanderen, zeker niet in BHV.

    Als Vlamingen, als cultuurgroep hebben we rechten, en die worden al sinds 1830 met de voeten getreden.

    Norbert

  4. Wat zou Jaap vinden van het huidig dogmatisch denken van de ‘politiek correcte mens’, die op elke samenlevingskritiek haast automatisch repliceert met ‘verzuring’, ‘racisme’, etc…? Onze multicurele samenleving is inderdaad aan het floppen en dat is mede de fout van de anders-culturele medemens. Ik ben uit Brussel gevlucht omdat onze hoofdstad niet meer geëvolueerd is de laaste decenia, maar eerder achteruit is geboerd. Enfin, waar ik twintig jaar geleden nog geloofde in de glorie van een multiculturele samenleving, kan ik nu Norberts verzuchtingen best begrijpen. En als ik naar Jaaps intervieuw luister, dan illustreert hij dat ideëen, overtuigingen, hoe stellig ook geponeerd, slechts een beperkte houdbaarheidsdatum hebben.
    Sorry, Ann, maar je commentaar omtrent ‘verzuring’ klinkt inmiddels oudbollig en nog weinig relevant.
    Hoe moest dat weer om mijn fotootje mee te sturen?

  5. Ik heb werkelijk medelijden en kan enkel zeggen: lees Paul Scheffer, en filosoof Tariq Ramadan. Een van de kernideeën van Scheffers boek is ‘De inspanning om mensen uit alle delen van de wereld onderdeel te laten zijn van de stedelijke samenlevingen is een aanleiding tot heroverweging van gangbare ideeën; niet door ontrouw te worden aan wat Europa aan het idee van een open samenleving heeft bijgedragen, maar door trouwer aan dat idee te worden’. Het ‘floppen van van de multiculturele samenleving’ waar u het over heeft, hebben we enkel aan onszelf te danken. Wegvluchten heeft hierbij geen enkele zin. Introspectie en communicatie wel.

  6. Het debat is enigszins aan het verschuiven. De problemen rond de multiculturele samenleving – vermeend of niet – is natuurlijk iets anders dan het streven naar regionalisme, confederalisme of onafhankelijkheid. Of we dat nu willen of niet, zelfs in toekomstige zelfstandige regio’s zal moeten nagedacht worden over multiculturaliteit.

    Wat ik bijzonder vind aan het luisterfragment is dat Jaap Kruithof het onderscheid maakt tussen identiteit en geconstrueerde identiteit. En ik ben het verder met hem eens dat de linkerzijde dit onderscheid enigszins veronachtzaamd heeft, zonder evenwel te beseffen dat daardoor juist een impliciete keuze wordt gemaakt. Maar het is wel diezelfde linkerzijde die in de jaren tachtig pronkte met badges (toen die dingen nog populair waren) met allerlei Baskische leuzes. En zelfs heden ten dage merk ik bij weinig Belgen (althans bij diegenen die met deze problematiek bezig zijn) enige weerstand tegen het onafhankelijkheidsstreven van bijvoorbeeld Zuid-Soedan omdat iedereen aanvaardt dat het moeilijk samenleven is tussen het islamitische noorden en het christelijke/animistische zuiden.

    Ja, ik heb dus een Vlaamse en een Belgische identiteit, maar de vraag is wat doen we daar mee? Ik betreur het dat de antwoorden daarop – die niet noodzakelijk de mijne zullen zijn – waarschijnlijk van de rechterzijde zullen komen.

  7. Peter, met je laatste zin leg je meteen de vinger vlak op de wonde: “Ik betreur het dat de antwoorden daarop – die niet noodzakelijk de mijne zullen zijn – waarschijnlijk van de rechterzijde zullen komen.”
    Mijns inzien heeft de linkerzijde dit nogal op een lompe manier in de hand gewerkt, door zoiets te creëren als ‘politiek correct denken’ (ik moet bekennen dat ik daar zelf ook grof aan gezondigd heb). Op die manier heeft de linkerzijde in haar eigen voeten geschoten. Groenen zien met lede ogen toe hoe allochtonen (van Balkan en Middelandse Zee origine) geen enkele inspanning leveren op ecologisch vlak, feministen aanschouwen vertwijfeld hoe islamitische culturen de ongelijkheid tussen man en vrouw opnieuw trachten te institutionaliseren, socialisten schijnen niet onder ogen te willen zien dat allochtone groepen ook hun eigen verantwoordelijkheid dragen in hun mank lopende integratie op de arbeidsmarkt. De linkerzijde heeft zichzelf immens onpopulair gemaakt door enkel aan te leunen bij het rechten-verhaal van de allochtone medemens en heeft de op die manier de rechterzijde het monopolie geschonken op het plichten-verhaal. Bijgevolg oogst de rechterzijde wat de linkerzijde heeft gezaaid. Pijnlijk.
    Ann, zowel links als rechts zijn er tal van boeken te vinden die een interessant licht werpen op de discussie. Maar daardoor riskeren we te stranden op een intelectueel platform. Ik voel mij aangesproken door Norberts buikgevoel. En het monopolie op het buikgevoel heeft de rechterzijde gratis en voor niets in hun schoot geworpen gekregen door de linkerzijde. De linkerzijde blijft inderdaad veelal op het intelectueel niveau steken. Jammer.
    Peter, je openingszin houdt mij eveneens bezig: “De problemen rond de multiculturele samenleving – vermeend of niet – is natuurlijk iets anders dan het streven naar regionalisme, confederalisme of onafhankelijkheid.” Zou het ene zó weinig met het ander te maken hebben? Mijn buikgevoel zegt me dat de problemen rond de multiculturele samenleving mogelijk wel een weerslag hebben op streven naar regionalisme, confederalisme of onafhankelijkheid, althans toch in België. De antwoorden op de problemen rond de multiculturele samenleving zijn verschillend al naar gelang ze uit Vlaamse, Brusselse of Waalse hoek komen en bijgevolg óók de financiële implicaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here