In februari van dit jaar waren we in Hawaii. De bedoeling was dat ik het naar de eilanden vernoemde boek van James Michener zou uitlezen tijdens ons kort verblijf aldaar. Ik had duidelijk het kleine lettertype – gedrukt op wel meer dan duizend pagina’s – onderschat. Pas begin december heb ik de laatste pagina omgedraaid. Echter, geen bladzijde heb ik me verveeld: door een vakkundige mengeling van geschiedenis en fictie bindt de auteur de lezer aan zijn verhaal. Ik weet nu alles over de opeenvolging van volkeren die op de kusten van Hawaii zijn beland en waaruit een nieuw ras van “golden men” is ontsproten.
Omdat “Hawaii” me danig beviel, ben ik nu aan de “Caribbean” begonnen, alweer een klepper van duizend bladzijden. En zeggen dat de auteur er zo’n veertigtal heeft geschreven. Ik heb me alvast voorgenomen ze niet allemaal te lezen. Ik wil niet samen met Michener in het rusthuis eindigen!
Kennen jullie deze auteur?
Peter
Ik bezit nog een vergeelde Engelse versie paperback uitgegeven in 1983, uitgeverij Corgi met als Titel POLAND, door James A. Michener, gekocht in Koeweit.
Geschiedeniskundig was het verhelderend, 849 bladzijden spannende lectuur, deels waarheid, deels verzonnen.
Op dat moment in 83 een nr 1 Time bestseller.
Bedankt voor de tip, Peter. Daar ga ik naar op zoek!
nooit van gehoord
ik zal er eens naar op zoek gaan
en hem op de stapel ‘wachtenden’ leggen 🙂
wat dat rusthuis betreft : toch heel ge’rust’stellend dat er altijd boeken teveel zijn voor een mensenleven …
geen schaarste op dat vlak !
Ik heb in de jaren ’80 een hele reeks Michener boeken gelezen, o.a. Carribean, Poland, the Covenant, the Source,… Mijn favoriet was Chesapeake dat zich afspeelt rond de Chesapeake Bay in mijn streek hier, met het boeiend verhaal van de Quakers die hier de Underground Railroad opzetten om slaven van het zuiden naar het noorden te smokkelen. Zet dat maar op jouw lijstje!
Veel leesgenot,
Luce in Washington