5 dagen heeft het het machtigste land ter wereld gekost om de elektriciteitsvoorziening te herstellen in “Montgomery County” (Maryland). Wat een giller! Zijn we hier nu echt niet op de grenzen van het liberalisme gestoten? Het is niet omdat een goed vermarktbaar is, d.w.z. dat er een prijs kan voor gevraagd worden, dat de voorziening dan ook maar aan de private sector moet worden overgelaten. Nutsbedrijven moeten eenvoudigweg in de handen van de staat blijven, omdat privé-bedrijven alleen maar uit zijn op korte termijn winstbejag.
De problemen alhier hebben dan ook alles te maken met de onwil van de elektriciteitsbedrijven om grote investeringen te doen in het voordeel van het algemeen belang. Zo moddert men nu al jarenlang aan met een bovengrondse bekabeling van het netwerk omdat de kost voor het ingraven van die kabels te groot zou zijn. Het gevolg laat zich raden: elke winter en elke zomer zitten hier duizenden mensen zonder stroom omdat er weer eens in hun buurt een kabel door een omvallende boom of door een teveel aan sneeuw is geknakt. Het korte termijn denken van de ondernemingen primeert en de risico’s van falend beleid worden afgewenteld op de klant. Is dat nu werkelijk een model waar we als burger kunnen achterstaan?
Peter
Het lijkt er op dat we in Belgie (Europa) met een gelijkaardig probleem zitten. Privé bedrijven zitten gevangen in ee korte-termijn denken omwille van de centen, onze beleidsmakers zitten eveneens gevangen in een korte-termijn denken omwille van de koppen (stemmen). En inderdaad, energie-, milieu-, bevolkingsvraagstukken vergen een zeer-lange-termijn beleid.
In het recente verleden hebben enkel de Chinezen een voorbeeld gegeven van een consistent zeer-lange-termijn beleid. Zijn ‘vrije markt’ en ‘democratie’ verzoenbaar met lange-termijn beleid?
Peter sorry je loopt te vlug van stapel. De scholen van de kinderen (Beall ES en Julius West MS in Rockville) hebben nog steeds geen electriciteit. Dat is vandaag beloofd voor het einde van de dag …
@ Thor : daarom hebben we vooral een sterke overheid nodig, met niet gepolitiseerde administraties en efficiënte/effectieve staatsbedrijven, die een lange termijn visie kunnen waarborgen.
@ Gwenda : that is not what the outage map of PEPCO says. So that needs to be fixed too 🙂
Het wordt vooral erg als, zoals in dit geval, één bedrijf een monopolie heeft op de ‘vrije’ markt en dit bedrijf gul de campagnes financiert van politici die hen moeten reguleren. Good luck dan om er iets aan te veranderen.
Yep, en het wordt erger met de tijd. Hebzucht …
Peter. Je hebt gelijk dat het probleem verbonden is met de bovergrondse bekabeling en de grote kost om die onder gronds te brengen (WP melde meer dan $1 milliard voor centrale kables in DC, en rond $5 milliard voor alle kabels in DC). Niemand wil dat betalen..wellicht korte berekenings horizon en verkeerde berekeningen (ten minste de kosten van breuk is privatiseerd of -verzekerd en niet in rekening gebracht..). You are barking on the wrong tree when referring to private versus public ownership. Dat is aan groot onderwerp; maar daarover diskuteren vraagt meer tijd en plaats dat deze blog. Kunnen we wel eens over praten maar dan zonder ideologische saus erover.