Dit weekend heb ik deelgenomen aan de lentevergaderingen van de Wereldbank en het IMF. In de marge van de meetings heb ik er een Ierse collega/vriend tegengekomen die ik voor het eerst in Kampala heb ontmoet. Hij is terug in Ierland en werkt er voor de overheid. Tussen pot en pint (een Stella!) vertelde hij me dat zijn nettosalaris met 15% was verminderd als gevolg van de uitweg die de Ierse overheid zoekt uit de financiële crisis. Rekening houdende met andere maatregelen die hem nog te wachten staat – zoals een hogere belastingsaanslag – verwacht hij dat het totale effect op zijn loon 25% zal bedragen.
Hier heb je dus een Iers gezin met vier kinderen, een modaal inkomen, en een lening op het huis, die verplicht meebetalen voor financiële malversaties waar ze geen debet aan hebben. Onvermijdelijk moest ik terugdenken aan de film die ik daags voordien gezien had over het ontstaan van de financiële crisis in de Verenigde Staten en de gevolgen daarvan. “Inside job” legt op begrijpelijke wijze uit hoe de grootbankiers in de VS, met medeweten en medewerking van toezichthouders, kredietwaarderingsmaatschappijen, politici en academici een soort enorm “Ponzi scheme” hebben ontwikkeld, waaruit ze persoonlijk profijt hebben gehaald, maar waarvan de risico’s uiteindelijk werden afgewenteld op de gewone burger. Het is hij of zij die de prijs heeft betaald voor het failliet van ingewikkelde financiële producten die elke band met de reële sfeer misten.
Om het pessimisme enigszins weg te spoelen, hebben we er nog ene gehesen. Santé.
Peter
P.S. 1: “Inside job” is o.a. verkrijgbaar bij Amazon.
P.S. 2 :”Facebookies can spread the message with their Like button“.
En die Ier heeft dan nog geluk dat hij nog werk heeft.
Ik ken ook wat Ieren die recent geëmigreerd zijn wegens de crisis aldaar. Voorlopig lijkt het wel nog minder extreem dan de Ierse emigratie naar de VS in de 19e eeuw.
10 jaar geleden werd de Keltische tijger, Ierland, nog de hemel ingeprezen. Wat men er niet bij vertelde: de prestatie werd geleverd met massaal geleend geld. Dat de bankiers daar goed belegd brood inzagen tot daar, maar de Europese overheid had daar al veel vroeger een halt aan moeten stellen, Het is prima dat elk Europees land sinds dit jaar zijn budget bij de EU moet indienen voor – het door Europa aangenomen budget – gestemd kan worden in het eigen parlement.
Er wachten alle Europeanen nog veel moeilijke dagen, de opgestapelde schulden in Ierland, Portugal, Griekenland, Wallonië, Italië worden voor ons allen nog een moeilijke oefening in solidariteit.
In Suriname zijn de moeilijke dagen al begonnen, nog moeilijker dan het al was.
Groetjes a.d fam.
Dag Norbert,
Toch vind ik dat je zin die eindigt met “tot daar”, wat kort door de bocht is.
Het enorme tekort op de Ierse begroting (35% van het BBP in 2010) heeft natuurlijk te maken met het redden van de Ierse banken, waardoor de schuld/BBP-ratio thans gestegen is tot ongeveer 100%. Maar die banken worden ten dele gered met fondsen die uiteindelijk door de Ierse belastingsbetaler moeten worden terugbetaald. Alleen betwijfel ik dat de modale Ierse belastingsbetaler ooit gekozen heeft voor een verregaande derugelering van de banksector waarbij:
– de scheidslijnen tussen depositobanken en investeringsbanken vervaagden;
– de regels m.b.t. de verhouding tussen eigen kapitaal en uitstaande schuld met de voeten werden getreden;
– investeringen in afgeleide produkten (die elke band met de realiteit missen) als een opportuniteit werden voorgesteld.
Laten we eerlijk zijn: dit alles is gebeurd boven de hoofden van de mensen heen. Jan met de pet werd simpelweg voorgehouden dat de vrije markt, met zo weinig mogelijk beperkingen, uiteindelijk tot meer welvaart zou leiden. En hij geloofde dit … maar ziet nu de beperkingen van diezelfde markt: in nood is het toch de – door sommigen zo verfoeide – staat die moet tussenkomen voor risicovol privaat gedrag. En de staat dat zijn wij!
Peter
Peter,
De grote hamvraag “Wie treft schuld” wordt natuurlijk een verhaal van de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Persoonlijk denk ik dat in een gegeven land de regering het laatste woord heeft en het dus haar bankgemeenschap veel vroeger de nodige regels had moeten opleggen, maar de meeste politici missen daartoe de guts of zitten in de raden van beheer van deze goed betalende organisaties en laten zich ook dikke bonussen uitbetalen (JL Dehaene bijvoorbeeld)
Tegenstrijdige economische inzichten en verwachtingen van de partijen aan de macht, corrupte politici en ambtenaren vervolledigen het plaatje waarom de Ierse regering niet tijdig, dit is wanneer economische en politieke wetenschappers allerhande de alarmbel luiden, de bevolking behoed heeft voor een economische crisis in wording. Deze waarschuwingen zijn er geweest, ook in Ierland, maar de politici vonden het niet opportuun ernaar te handelen.
Banken zijn een economische noodzaak. Het is echter absoluut noodzakelijk dat de banken kunnen werken in een wettelijk nationaal en internationaal kader. De landelijke regering, de Europese commissie, het IMF? zouden de regels moeten stellen en ook de macht krijgen ze af te dwingen.
Waarom heeft de Ierse regering (en zij niet alleen) de verregaande deregulering niet beter gecontroleerd of gereguleerd? In de grond kan men hier spreken van georganiseerde misdaad waaraan politici meegewerkt hebben. Waarom worden politici niet voor de rechter gesleept en beschuldigd van diefstal, fraude, verduistering?
Ook hier in Suriname zullen we de buikriemen strakker moeten aanhalen. Gelukkig voor diegenen die een vaste baan hebben en op de ene of andere manier toch de boontjes kunnen doppen.
Ondanks alle grote retoriek doen machtigen, dus die mensen die geld hebben, wat ze willen. Internationaal is er massaal veel geld dat ongecontroleerd op zoek gaat naar de best renderende beleggingen over het SWIFT netwerk. Dit internationale geld ontstaat in vele bronnen:
• Het zwarte geld gestolen uit landen die er dus geen belasting konden op heffen
• Het massaal vele geld uit handel in verdovende middelen en allerlei maffieuze handelspraktijken
• Het massaal vele geld uit de petroleum handel, dat in de Arabische landen weinig belast wordt
Dat Khadafi vecht voor zijn hoogst renderende infrastructuur is dus helemaal niet verwonderlijk. Hij heeft er het geld en de middelen voor.
Vele sociaal democratische staten, zijn veel te sociaal, geven te veel geld aan hun burgers en laten hun land gebonden infrastructuur verkommeren. Eén voorbeeld: de abominabel slechte staat van de Belgische wegen en snelwegen.
België is platzak, kan met moeite zijn schulden betalen. Bovendien huurt het grote delen van zijn infrastructuur (aan extreem hoge prijzen voor 20 of meer jaar) sinds vele van haar activa verkocht werden in sales/leaseback operaties. Daarbovenop heeft het verplichtingen aangegaan tegenover zijn oudere burgers (die jarenlang voor hun pensioen hun deel hebben afgedragen) die het nooit zal kunnen voldoen. Anderen die wegvluchten uit hun armoe landen van oorsprong komen hierheen en krijgen geld waarvoor ze nooit wat hebben bijgedragen.
Straks wordt België een BBB- land of erger nog, zijn we als land failliet. Gedaan pensioen, gedaan salaris, gedaan sociale zekerheid. Anderen (Rijke personen, rijke organisaties of nabuurlanden) die geen verplichtingen hebben tegenover de Belgische burgers zullen hier dan de baas zijn en de lakens uitdelen.
Lees Knack Extra van deze week! Verhelderend!
De tering naar de nering zetten, het is moeilijk voor iedereen. Het geldt ook voor de staat.
Peter,
Ierland, Griekenland, Portugal het zijn allen symptomen dat het met Europa slecht gaat. De multi-culturele maatschappij is zo goed als dood (Merkel, Cameron, Sarkozy…) maar Europa is toch een multi-cultureel project, of versta ik dat verkeerd?
Ook België – een mini multi-cultureel staatje – is een mislukte staat. De beroemde Belgische compromissen waren alle rotte compromissen, want ze hebben niet geleid tot meer eendracht, integendeel ze hebben geleid tot deze (politieke) patstelling.
Vandaag of morgen wordt de NV België daarvoor ook de rekening gepresenteerd. Dat is dan niet de schuld van het NVA, maar wel van alle klassieke partijen die dit land gedurende de laatste 180 jaar hebben bestuurd.
Zoals gewoonlijk wordt dan op de boodschapper, nu dus de NVA, geschoten. Dat leidt de aandacht van de mensen weg van de echte politieke verantwoordelijken.
Dag Peter,
Het is vooral ongelofelijk en schokerend hoe gemakkelijk ze ermee weggekomen zijn. Hoe snel ze door de staat werden ingedekt. Hoe neoliberalen van vroeger, plotseling openlijk voorstander werden van staatsinterventie! En hoe moeilijk het is voor jan modaal om tegen een “onzichtbare” vijand te protesteren.
Ik veronderstel dat je de Belgische grappige versie over het oprichten van een bank al hebt gezien van Basta? Ik vind alleen hun parodie met Mobistar op you tube, maar misschien kan iemand anders wel de aflevering met de bank sturen … Hier alvast die van mobistar :
Groetjes,
Ilke
Norbert,
Ik kom net terug van een verblijf in Ierland en het was er aan te zien.
Gedaan met de bouwwerven, Poolse bouwvakkers…
Het was echt rustig deze keer.
Staf.
You made my day, Ilke. Real fun.
Hi Ilke we hebben de Basta uitzendingen gevolgd en ze waren inderdaad super! Net als jij ben ik ontzet hoe gemakkelijk ze ermee zijn kunnen wegkomen. Het zijn dezelfde jongens die nu hier in de VS het economisch beleid aan het uittekenen zijn. Gaat mij allemaal het verstand te boven. Niet één grote vis is berecht geworden. Rond uit belachelijk!