Fauna en flora van Australië

Er valt in Australië heel wat te ontdekken. Kijk maar even mee met de kiekjes hieronder.

Maar wist je dat ze in Australië twee soorten krokodillen hebben: zoetwater- en zoutwaterkrokodillen. Laat je echter niet door de naam misleiden: zoutwaterkrokodillen komen zowel in zout-, brak- als zoetwater voor. En de zoutwaterkrokodillen zijn de gevaarlijke beestjes, die discrimineren niet en lusten mensenvlees. Zoetwaterkrokodillen daarentegen zijn kleiner, hebben een smallere bek en zijn niet geinteresseerd in de plonsende medemens.

Nu zijn we hier in Nitmiluk gorge, waar beide soorten voorkomen. Echter, de zoutwaterkrokodillen tekenen  hier alleen present tijdens het paarseizoen, om dan – eenmaal het vrouwtje haar eieren heeft gelegd – terug af te zakken naar meer noordelijk gebied. In die tijd zijn er alleen zoetwaterkrokodillen in de gorge, en is het veilig om een plons te nemen in het kalme water. Ik heb het even overwogen, maar toch nee, bedankt! Er zou maar eens een zoutwaterkrokodil moeten achtergebleven zijn. Wat zou jij doen?

Peter

Moloch horridus (aka thorny devil)Bearded dragonPythonSaltwater crocodileAustralian pelicanIsopogon anemonifolius (aka broad-leaf drumstick)Swainsona formosa (aka Sturt's desert pea)Banksia integrifoliaMeerkatKangarooNankeen night heronBlack-headed ibisPied imperial pigeonTasmanian devilBlack-capped loryJava sparrow (aka java finch)Comb-crested jacana (aka lotusbird or lilytrotter)Isopogon anemonifolius (aka broad-leaf drumstick)Epacris longiflora (aka cigarette flower)Wild bush flowerMelaleuca viminalis (aka weeping bottlebrush)Uluru (formerly known as Ayers Rock)

8 thoughts on “Fauna en flora van Australië”

  1. Prachtig continent met overwegend prachtige mensen. Was ooit eens voor werk in Hobard, Adelaide en Port Pirie. In het motel in port pirie was ook een bus australische toeristen aanwezig. Die reden gewoon van rots naar rots de hele dag, om kiekjes te nemen. Raar soms toch, de mensen…

  2. Ik zou geen enkele krokodil vertrouwen, zeker niet in het water! Zelfs gaan zwemmen in Australië met een vogelbekdier kan gevaarlijk zijn. Weet je ook waarom, Peter?
    Die fauna en flora aldaar is inderdaad heel speciaal en boeiend.
    André.

  3. Het mannetje van het vogelbekdier heeft giftige klauwen.
    In 2001 reisden we gedurende 3 maanden door het noordelijke en centrale deel van Australië. In Kununura namen we een duik tussen de zoetwaterkrokodillen die echt ongevaarlijk zijn. Zwem alleen waar de locals zwemmen, zou ik zeggen. Zij kennen de gevaren, alhoewel ieder jaar maakt dat andere krokodilletje nog regelmatig slachtoffers. Dus … toch maar het zwembad?

  4. Eindelijk toch eens een reply.
    Reeds vele jaren genieten we van jullie leuke verhalen en anekdotes, de interessante tips en weetjes en de prachtige filmpjes en foto’s.
    Iedere keer wilden we een commentaar posten, maar …
    Nu jullie het prachtige Down Under bezoeken, is het ons toch gelukt.
    Nog vele groetjes en blijf ons verrassen en entertainen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here