Die Nederlanders toch!

Nederland worstelt toch wel een beetje met zijn eigen geschiedenis. Uit “Revolusi” van David Van Reybrouck weten we dat Indonesië de onafhankelijkheid viert op 17 augustus. Dat is de dag waarop Soekarno in 1945 de onafhankelijkheid uitriep amper twee dagen na de capitulatie door Japan. Het duurde evenwel tot de Nederlands-Indonesische rondetafelconferentie van 1949 voordat de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië door Nederland werd erkend, gevolgd door de soevereiniteitsoverdracht aan de Verenigde Staten van Indonesië op 27 december 1949.

En nu kregen we vorige week een gelijksoortig debat in de tweede kamer. Kijk maar even mee in onderstaande video. Volgens uittredend minister-president Rutte is België pas onafhankelijk geworden in 1939. Maar voor Belgen gelden heel andere data. Op 23 september 1830 brak de revolutie uit in Brussel. Door die opstand scheidde België zich af van de noordelijke provincies. Het Voorlopig Bewind riep de onafhankelijkheid uit op 4 oktober 1830. Het Nationaal Congres keurde op 7 februari 1831 een voor die tijd progressieve grondwet goed. En op 21 juli van dat jaar werd onze eerste koning gekroond, overigens met goedkeuring van de grote mogendheden.

Wat is nu belangrijker: de feitelijke toestand of de verdragsrechtelijke regeling?

video
play-sharp-fill

Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here