Wanneer ik zeg dat ik uit België kom, wordt er in het buitenland nogal eens schamper gereageerd: “Is dat niet het land met de langste regeringsvorming?”
“Ja precies”, antwoord ik dan, “welgeteld 541 dagen, maar dat is niet het essentiële!”
Wat belangrijk om te onthouden is, zijn volgende twee zaken:
1/ een land heeft nood aan sterke instellingen, en dat heeft België in die periode wel bewezen;
2/ maar nog belangrijker is dat die periode vlak na de financiële crisis van 2018 viel, waarbij de ons omringende landen sterke bezuinigingsprogramma’s doorvoerden. In Nederland bijvoorbeeld was het toenmalig devies van het kabinet Rutte: snoeien om te groeien! België daarentegen kon met een regering in lopende zaken geen drastische besparingen doorvoeren. En zie tot wat het geleid heeft. Nederland kende aanvankelijk een grotere contractie van het BNP om dan nadien iets vlugger te groeien. België kende een meer gematigde groei, maar kwam na 10 jaar in termen van inkomensaanwas op ongeveer hetzelfde punt uit. Met dat verschil dat in Nederland waarschijnlijk veel meer sociale voordelen weggesaneerd werden met een meer scheve inkomensherverdeling als gevolg.
In al onze onbeholpendheid en in al onze zogezegde bestuurlijke onbekwaamheid, doen we het soms toch nog beter dan de rest. Slimme Belgen!
Peter
Blij je blog weer te mogen ontvangen, Peter! Deze keer zelfs twee keren: één keer via gmail en nog eens via het telenet adres van Hilde. En ik ben ook blij eens iets positiefs te vernemen over ons landje. André.
Het is goed positief te zijn, maar waarom alleen de vergelijking met die ‘ollanders’ …er zijn toch nog wel andere volkeren? En wat het politieke klimaat dezer dagen betreft, ik vind het persoonlijk ziekelijk… en ik vraag me af of het TOEN niet begonnen is… Eens dom, later nog dommer…