Torens van Boeken

TorensVanBoeken2“Torens van Boeken” handelt over de bibliotheek van UGent, beter gekend als de boekentoren van Gent. In dit werk wordt de hele geschiedenis van die Gentse bibliotheek minutieus uit de doeken gedaan.

Bijzonder leerrijk voor mij was de periode 1960-1979, want toen was mijn vader het hoofd van deze Gentse bibliotheek. Zijn initiële opdracht en voornaamste betrachting was de ontsluiting van alle geschreven en bewaarde kennis, en dit tegen een achtergrond van toenemende studentenaantallen, een gevoelige uitbreiding van het aantal faculteiten die ook nog eens versnipperd werden over het Gentse grondgebied en een voortdurend voortschrijdende technologische ontwikkeling.


Wat dat laatste betrof, had mijn vader zwaar ingezet op het gebruik van microfilms, en dat is best wel grappig, want wat toen een revolutie in beheersbare opslag en reproduceerbaarheid betekende, is heden ten dage alweer een verouderde technologie. De meeste microfilms zijn trouwens door verzuring onbruikbaar geworden. Wat gisteren een goed idee was, hoeft het vandaag niet meer te zijn. Maar anderzijds trappel je alleen maar ter plaatse als je de sprong niet waagt.

Peter

Kamiel Van Acker

PS: mijn vader, Kamiel Gerard Van Acker, is de tweede van links en in het gezelschap van zijn mede-bibliothecarissen.

2 thoughts on “Torens van Boeken”

  1. Microfilm was (en is?) een uitstekend idee. De UCL kliniek Saint Luc was de medische dossiers aan het digitaliseren toen ik daar in 1991 les volgde. De redenering van de directeur was dat een microfilm te lezen is met een primitief instrument, een (weliswaar wat gesofisiceerd) vergrootglas en altijd te lezen zullen zijn in tegenstelling tot de toen sterk evoluerende digitale opslagmedia (de floppy’s (vergankelijk en de lezers bestaan niet meer), de CD’s zijn er ook al uit, in de cloud hebt ge uw gegevens niet meer in eigen bezit, wie weet wat brengt de toekomst….

    De verzuring van papier ja, maar van de microfilm vewondert me een beetje :
    zie wat ik lees op
    https://vlaamse-erfgoedbibliotheken.be/albumfoto/1614

    ” Microfilms hebben veel voordelen. Ze zijn in de eerste plaats duurzaam. Een goede kwaliteit microfilm, bewaard onder de juiste omstandheden, heeft een houdbaarheidsdatum van tot wel drie eeuwen”

  2. De boekentoren!
    Een merkwaardig monument
    op het hoogste punt van Gent.
    Na een grondige renovatie van binnen en van buiten weer in gebruik.
    Soms een baken met een boodschap erop in laserlicht.
    Nu ook energiezuinig verlicht in de skyline van Gent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here