Mkomazi National Park

VibokoOh menselijke dwaasheid! Ik betwijfel sterk of het al tot één erectie heeft geleid, maar wat wel zeker is, is dat het bijna de uitroeiing heeft veroorzaakt van de neushoornpopulatie in Mkomazi natuurpark. Dit park, gelegen in het noorden van Tanzania, telde in de jaren 70 meer dan 400 neushoorns. Eind jaren 80 bleef daar geen enkele meer van over. Stroperij, ingeven door hebzucht aan de ene zijde en dwaas bijgeloof rond de vermeende potentie van de hoorn aan de andere zijde, herleidde het neushoornbestand tot nul.

Dankzij een Britse organisatie, de George Adamsom Wildlife Preservation Trust, werden begin jaren 90 een aantal neushoorns ingevlogen vanuit de UK en werd een kweekprogramma opgestart in een afgeschermd gebied van het natuurpark. Vorig jaar heeft TANAPA, de Tanzaniaanse autoriteit voor de bescherming en het beheer van de natuurparken, de activiteiten van de Britse organisatie overgenomen. Ik hoop van harte dat ze het uitstekend verrichte werk kunnen verderzetten en dat de Tanzaniaanse overheid evenveel middelen blijft vrijmaken voor de bescherming van die wonderlijke, maar jammer genoeg, bedreigde diersoort.

Overigens valt er in het park nog wel wat anders te zien, zoals de magnifieke gierparelhoen, die alleen in dit park van Tanzania voorkomt.

Enjoy the rest of the pics.

West UsambaraSelfie with TANAPA rangerVulturine guineafowlWild dogElandRhino'sWhich bird is this?

Peter

12 thoughts on “Mkomazi National Park”

  1. Mooi! Ik dacht dat ik alle parken in Tazania kende, maar van Mkomazi heb ik nooit gehoord. En ook niet van Gierparelhoorn. Dat past natuurlijk goed bij neushoorn, maar moet dat toch niet parelhoen zijn? 😁

  2. Mooie kiekjes Astrid en Peter, die ons weerom een beetje jaloers maken.
    De vogel in de struiken is heel waarschijnlijk een tchagra senegala (zwartkruin sjagra). Een tweede foto zonder de takjes en de bladeren zou zekerheid kunnen geven. De vogel op de grond is inderdaad een gierparelhoen.

  3. Wauw! Knap! Ik ben zo jaloers dat jullie een echte gierzwaluw gezien hebben, prachtige dieren. Bedankt vr de foto’s 🙂

  4. Beste Peter,

    Mooie foto’s; dank om deze te delen met ons. Die van jullie is mijn favoriet 😉
    Sending good vibes voor de neushoorns.
    Groeten vanuit Washington, DC.

  5. Gisteren in het Gentse GUM geweest en de plantentuin/serres. Ook daar sta je er versteld van hoeveel bedreigde planten en bomen er zijn!
    Te danken aan het menselijk toedoen … Jammer…

  6. Peter,
    Ik vraag me al decennia lang af of het niet opportuun zou zijn dat de ‘Westerse wereld’ financieel zou bijdragen aan het behoud van fauna en flora in landen die over beperkte middelen beschikken. Tenslotte is het voortbestaan van de neushoorn toch evengoed ònze zaak en lijkt het mij niet billijk dat enkel Tanzania daarvoor zou moeten opdraaien. Tenslotte hebben wij onze rijkdom eveneens te danken aan het ongebreideld exploiteren van onze natuur met veel schade als gevolg. Is het dan niet verdedigbaar dat wij een deel van onze milieu/klimaat-schuld inlossen door andere minder gegoede landen bij te staan?

  7. @Thor, zeker weten, en sommige donors doen dat ook reeds, maar daar zijn wel een paar kanttekeningen bij te maken. Een voorbeeld kan dit illustreren. Duitsland draagt hier al jaren bij tot het behoud en de bescherming van Selous national park. Maar op het moment dat de intussen overleden president Magufuli besliste tot de bouw van een megadam annex waterkrachtcentrale in dit park, botste de universele wil tot natuurbehoud op de souveraine wens van een land zich te verzekeren van voldoende energie, maar met aanzienlijk milieubederf als consequentie.

    Wat doe je dan als donor in zo’n geval? De vraag die zich dan ook stelt is: wat voor inspraak krijg je voor de steun die je geeft? Meer en meer Afrikaanse landen hanteren het principe “pay but don’t say!”, en dat is volgens mij op lange termijn ook niet houdbaar. Maar het omgekeerde neigt dan weer tot paternalisme, wat ook niet wenselijk is. Hoe vind je daar een delicaat evenwicht in?

  8. Mooie uitstap naar een weinig bekend en dus weinig bezocht park in Tanzania. Verwonderlijk dat jullie er wilde honden tegenkwamen want normaal zitten die enkel in het zuidelijk deel van Tanzania, vanaf Rungwa (heel wild daar!) en ook niet in Kenia aan de overkant van Mkomazi. Lucky guys!

  9. @Marc. Er loopt ook een kweekprogramma van wilde honden in Mkomazi, en die worden dan uitgezet over de verschillende parken. En inderdaad, de grootste populatie van wilde honden bevindt zich in Selous, wat meer zuidelijk is gelegen. Men schat dat daar een derde van het totaal aantal wilde honden wereldwijd leeft.

  10. Ja Peter, white browed coucal is best mogelijk. Maar om dat zeker te weten, zou ik meer dan één foto moeten kunnen zien. Of beter nog, de vogel bestuderen “on the spot”. Hopelijk komt die kans wel nog eens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here