Modeshow à la Tanzanienne

Er zijn ongeveer nog een 50.000 personen van Indische afkomst in Tanzania. Velen onder hen zijn handelaren en zij controleren nog altijd een aanzienlijk deel van de Tanzaniaanse economie. Voor de zwarte bevolking zijn dit nog altijd Indiërs en voor de Indiërs zijn het eerder Tanzanianen. Een groep met een gespleten achtergrond, want al lang genoeg weg van het moederland, om er nog slechts een gedeeltelijke affiniteit mee te hebben, maar toch nog sterk genoeg om hun culturele tradities niet volledig te verliezen.

Ik zit naast de Indische ambassadeur en hij vertrouwt me toe dat de meesten hun wortels liggen in Gujarat, van waar hun voorvaderen eerst naar Zanzibar zijn afgezakt en vervolgens naar het vaste land.

We kijken samen naar een modeshow waar typische Indische klederdracht wordt getoond, alsook meer hedendaagse Tanzaniaanse kledingstukken. Dat de ambassadeur uit de Punjaab komt, is duidelijk merkbaar, want hij springt al handenklappend en vol enthousiasme recht wanneer een vrouw in de kleren van zijn regio komt aangewandeld.

Ik zou waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan als er een Gentse of een Gentenaar op de catwalk was verschenen. Alleen zou ik niet weten wat die dan wel gedragen zou moeten hebben.

Me and ambassador Sanjiv KohliFashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es SalaamPXL_20201212_153448603Fashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es SalaamFashion Show Dar Es Salaam

3 thoughts on “Modeshow à la Tanzanienne”

  1. Wellicht een witte tabaard met een strop als versiering.
    Zou wel contrasteren met de kleurenpracht van de Indische dames.

  2. De kleurenpracht op de stranden van Kigamboni – een populaire trekpleister ten zuiden van Dhar El Salham – is overweldigend, juist dankzij de mix van Tanzanianen en Indiërs die op ‘t strand kuieren.
    De segregatie tussen beide bevolkingsgroepen is opmerkelijk. Op ‘t strand zie je zelden Tanzanianen en Indiër tezamen zitten. Gemengde koppels zijn uit den boze.
    Het viel mij op dat Indiërs veel van hun eigenheid hebben bewaard, niettegenstaande ze al sinds generaties in Tanzania wonen. Er zijn niet veel sporen van assimilatie.

  3. Ik geloof dat een deel van de Indiërs ook uit Goa en andere plekken komen waar Portugezen handelscentra hadden. Ik meen dat te herkennen aan hun Portugees-achtige achternamen en aan het gegeven dat ze christen zijn en niet moslim of hindoe. Dat deel eet ook varkensvlees.

    Is de de Indiaase midden- en bovenklasse echt slechts maar 50.000 zielen groot? Ik zou denken dat er alleen al in Upanga en het centrum van Dar minstens 100.000 wonen. Maar dat is wat ik denk, niet wat ik wéét.

    Op mijn gevoel en waarnemingen afgaand denk ik dat de affiniteit met India nog steeds groot is. Omdat er nog steeds familiebanden bestaan, omdat het in Dar es Salaam barst van de Indiaase restaurants en omdat er veel op en neer gereisd wordt naar India voor medische ingrepen en waarschijnlijk ook handel.

    Was de modeshow trouwens in het Indiaas cultureel centrum op de Toure drive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here