En hoe zit het intussen …

BaloziEn hoe zit het intussen met Covid-19 in Tanzania?

De President van Tanzania heeft Tanzania coronavrij verklaard. Hapana Corona katika Tanzania. En er is niemand die hem tegenspreekt, want positieve resultaten uit de testcentra worden heden ten dage niet medegedeeld. Alleen negatieve testen worden gecommuniceerd aan de belanghebbenden. Zo wordt de kroon niet ontbloot!

Toch is Tanzania relatief goed af. Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) stelde laatst dat men in Tanzania, en dan zeker op Zanzibar en in de grote urbane centra, ahead of the curve is. We zijn de piek ver voorbij. Die piek zou ergens in maart van dit jaar hebben gelegen, maar om allerlei redenen, die nog wetenschappelijk onderbouwd moeten worden, heeft dat hier niet geleid tot een overrompeling van de hospitalen.

Wil dat nu zeggen dat er geen Covid-19 meer is in Tanzania? Natuurlijk niet, maar de besmettingen die er zijn, aldus de CDC-woordvoerder, nemen geen epidemische proporties meer aan. Ze kunnen wel nog een kleine lokale opstoot veroorzaken, maar ook niet meer dan dat. Impliciet zit hier dus de boodschap in dat reeds genoeg mensen resistent zijn en dus dat de zogenaamde “herd”-theorie reeds van toepassing is op Zanzibar en steden zoals Dar Es Salaam.

Peter

8 thoughts on “En hoe zit het intussen …”

  1. Peter,
    Jammer dat de president de Trumpiaanse toer opgaat door van de waarheid iets elastisch te maken. Het zou idd interessant zijn te weten waarom Tanzania ahead of the curve is. Zou het kunnen dat de Afrikaanse bevolking minder vatbaar is? Het zou vooral interessant zijn om te weten hoe dat komt. Hypothetisch zou je kunnen redeneren dat Afrikanen relatief minder last hebben van welvaartsziekten zoals obesitas, hypertensie, diabetes, en chronische longziekten. Je zou ook kunnen vermoeden dat er minder zieken en doden zouden zijn door de jongere leeftijdspiramide. Of zou het zo zijn dat de Afrikaanse bevolking een grotere basisimmuniteit heeft tegen dat soort aandoeningen? Misschien komen we dat wel eens te weten ondanks de goed nieuws shows van de politiekers.

  2. Peter,
    Ik versta wel dat je als Ambassadeur, je president niet mag tegenspreken, maar een land vrij van Covid verklaren is wat kort door de bocht. Maar OK, er zijn hier in Gambia al wel meerdere ambassadeurs ‘persona non grata’ verklaard toen ze de President niet volgden in zijn ‘therapie’ tegen aids.. zo mochten de EU en US ambassdeurs het aftrappen, alsook de WHO rep. Dus een president spreek je niet tegen.

    Er is wereld wijd nul herd immunity tegen corona. Strict gezien is herd immunity (eingelijk meer voor dieren ook) een term die gebruikt wordt bij vaccinatie, niet bij het doormaken van de ziekte. Bijvoorbeeld, bij hondsdolheid is het voldoende om 70 % van de honden populatie te vaccineren om een goede bescherming tegen het natuurlijke virus te hebben en dus geen verdere gevallen van hondsdolheid. Gezien er nog geen vaccin is, is er ook nog niet gevaccineerd in Tanzania. Mocht je herd immuniteit al willen linken aan het aantal mensen die de ziekte doormaakten en dus immuun zijn, dan zul je dat met het handvol mensen dat de ziekte (bevestigd) heeft doorgemaakt, in Tanzania, ook niet bereiken.

    En Bert, de Afrikanen hebben net wel veel last van suikerziekte en hoge bloeddruk en dit vooral door een ongezonde levensstijl, eenzijdige voeding en een beperkte toegang tot preventieve gezondheidszorg. Je wilt niet weten hoeveel suiker een doorsnee afrikaan door de koffie mengt, om nog maar te zwijgen van de “ataja” die ze brouwen. Waarom er hierminder Corona is, heeft al veel literatuur opgebracht: jonge bevolking, buiten leven, hoge temperatuur, vaccinatietegen tuberculose (hier nog standaard bij de geboorte), een immuniteit door doormaken van andere ziekten zoals malaria, ebola etc.. voor een keer is de Afrikaanse bevolking gespaard gebleven, uitgezonderd dan Zuid Afrika, wat je dan met veel zout het meest Westerse land van Afrikazou kunnen noemen.

  3. @Bart. Je zegt het volgende:

    “Mocht je herd immuniteit al willen linken aan het aantal mensen die de ziekte doormaakten en dus immuun zijn, dan zul je dat met het handvol mensen dat de ziekte (bevestigd) heeft doorgemaakt, in Tanzania, ook niet bereiken.”

    Maar dat is het nu precies. Het aantal besmettingen was waarschijnlijk zeer hoog, alleen zijn ze niet bevestigd, en verliepen ze eerder asymptomatisch.

    Peter

  4. Persoonlijk zou ik ook verwonderd zijn dat er al herd immunity zou opgetreden zijn. Spijtig dat noit zal/kan gecontrolleerd worden bij een representatief staal van de bevolking hoeveel mensen (percentage) al antigenen heeft. Ik volg eerder @Bart in zijn opinie en redenen waarom de Afrikaanse bevolking misschien eerder “gespaard” bleef. Ik vermoed ook dat de meeste Afrikanen (door de moeilijke leefomstandigheden) meer resistentie opgebouwd hebben (kan ook misschien verklaren, naast de koudere winters) waarom ZA relatief erger getroffen is (ondanks alle moeilijkheden in het land, toch voor de meesten betere leefomstandigheden waardoor mogelijks minder opbouw van resistentie).
    Enfin, het blijft een interessant fenomeen dat verdient onderzocht te worden (als hiervoor ooit fondsen zijn).

  5. @Patrick, maar het een sluit het ander niet uit. Er is hier wel degelijk een piek geweest. En die lag ergens in maart van dit jaar. Het hospitaal naast de ambassade bijvoorbeeld lag vol. Meer nog, datzelfde hospitaal heeft zwaar geinvesteerd om een soort veldhospitaal te kunnen oprichten mocht de situatie erger worden (en wat ze dus verwacht hadden). Alleen heeft die situatie zich niet voorgedaan. Over de redenen waarom dat zo is, is nu al voldoende gespeculeerd. Bart geeft enkele redenen, en ik heb er ook al een aantal aangehaald in een vorig bericht. Maar dat zijn allemaal redenen waarom er relatief weinig “zwaar zieken” en/of “covid gerelateerde doden” zijn.

    De vraag die zich nu stelt, is: waar zitten we ergens op de curve? Want de situatie nu is duidelijk anders dan die in maart. Vandaar de veronderstelling van de CDC-woordvoerder dat we voorbij de curve zijn… en dat dat misschien wel eens zou kunnen te maken hebben met het feit dat hier al heel veel mensen besmet geweest zijn. Maar het is zoals je zegt: bij gebrek aan “meten” zullen we het niet “weten”!

  6. Mij is nog niet ter ore gekomen of er in Afrika grootscheeps onderzoek wordt gedaan. Als men hier in TZ zou mogen toegeven dat het virus er nog is, zou dit land voor wetenschappers en statistici een snoepwinkel zijn, met smakelijke onderzoeksonderwerpen. Wie werden er ziek in de piek en wie nu? Zijn er sociale kenmerken aan de zieken en doden van toen en nu? Etnische achtergrond, man/vrouw, dik/dun, welke vormen van ‘onderliggend lijden’, arm/rijk (zich dokters, testen en ziekenhuisopnames kunnen veroorloven), woongebied, plek en wijze van besmetting, mate van sociaal contact/isolatie. Hebben positieven gereisd of kwamen ze met reizigers in contact? Is er een relatie tussen de positieve gevallen op Zanzibar en die op het vasteland? Hoe is het afgelopen met de (massale?) besmetting onder vrachtwagenchauffeurs? Hebben lichamelijke contacten bij de nachtelijke truck stops wel of niet bijgedragen aan plaatselijke besmettingen en verdere verspreiding door het land? Wat waren en zijn de leefwijzen van de positieven t.o.v. de negatieven? Veel buiten in de zon of juist veel binnen? Welke beroepen kenden veel besmettingen? Veel vitamine D in het lichaam of maakt dat geen verschil? Bepaalde bloedgroepen? Preventief of curatief allerlei ‘volksmiddeltjes’ gebruikt als stoombad en kruidenthee? Et cetera et cetera.
    Maar ja, daarvoor moet je als heerser over een land wel toestemming geven om te testen en om oude testuitslagen in te zien en die zo mogelijk te controleren al dan niet aan de hand van persoonlijke interviews.
    Wat zou het mooi zijn als TZ i.p.v. het virus te bagatelliseren of te ontkennen het voortouw neemt bij serieus onderzoek. Want het kan zomaar zijn dat een deel van het mysterie rond het virus ontrafeld kan worden op het Afrikaanse continent. Waarom niet beginnen bij TZ?

  7. Hakuna matata, bwana! Karibu sana! …. Ik vermoed dat de president hier ook aan wishful thinking doet om de toeristen aan te trekken. Nu, als Tanzania covid vrij is, of toch bijna, des te beter voor het land en alle mensen daar. Maar mij zien jullie daar niet zo snel. Nu in een vliegtuig stappen? Neen hoor! Jij doet dat blijkbaar wel, Peter! Was dat voor een vlucht van/in/naar Tanzania? Misschien was het wel “in bevolen dienst”?

  8. Dit is een interessante discussie, die we ook kunnen transpponeren op Gambia: weinig gevallen, weinig doden en een situatie die een beetje ‘in de hand’ gehouden wordt, maar toch voldoende gevallen om de instroom van fondsen in stand te houden. Factchecker : (WHO) : Gambia 3742 gevallenen 123 doden. Dat is 0,16% gevallen. Tanzania : 509 gevallen en 21 doden. Dat is 0.0009 % gevallen. Ruwweg een factor 20 under-reporting (ruwe schatting wereldwijd over under-reporting) : Tanzania zou dan 10.000 gevallen gehad hebben (nog steeds minder dan 0.1 %). Belgie 5.2 % gevallen, ook dat is nog niet eens dichtbij in de buurt van een herd-immunity, maar ja das een hypothese want alleen vaccinatie geeft herd-immunity.

    Ik heb de indruk Peter, dat je dit somberder wilt laten klinken dan het is. Want eingelijk moeten we hier vooral het goede nieuws koesteren voor Afrika : weinig gevallen, weinig doden, ziekenhuis syteem niet ontploft, miljoenen donor geld extra binnengekomen (wat niet altijd juist terechtkomt,maar das een oud zeer), en dank zij die mijoenen ook : een belabberd gezondheidsysteem dat een serieuze make-over doormaakt, wat de lokale bevolking hopelijk ten goede komt etc… Wat de redenen zijn dat Afrika minder ‘getroffen’ is, daar zijn echte voor, zoals al aangegeven door de lezers, maar ook minder echte zoals onderrapportering, verdoezelen van resultaten, oversterfte… Hier vermoed ik soms dat ze het ‘live’ willen houden want dan blijven de fondsen, nieuwe autos, ziekenauto’s etcc binnen stromen.

    Er is zonder twijfel een piek geweest in Tanzania, maar dan een heel kleintje… en ik volg Joel in zijn snoepwinkel theorie ! Ik heb zelf, persoonlijk, al enkele stalen van katten opgestuurd om onderzocht te worden. “Jammer” genoeg negatief want dan zou de snoepwinkel zich ook hier openen voor een grootschalig onderzoek op katten. Eindelijk worden die dan ook eens nuttig…

    Bij het volgende thee-kransje : boodschap aan de President : Tanzania heeft het heel goed gedaan met Covid, maar laat hij toch best 70 % van de bevolking laten vaccineren wil hij ‘herd immunity’ hebben. Een logistieke nachtmerrie voor veel Afrikaanse landen, een vaccin aan 8 graden C bij een patient brengen is al een probleem, laat staan aan -80 C.

    Ik vind dit persoonlijk een heel interessant verhaal, zeg nu zelf: niet idereen maakt in zijn levensloop een pandemie mee/door. Interessant vanuit wetenschappelijk standpunt, ook socio-economisch, cultureel maar ook vanuit behavioural standpunt, hoe de mens reageert, handelt, ontkent, aanvaardt etc.. De wereld leert alleen maar bij ! Ik heb zelf gisteren het vliegtuig genomen, mondmasker voor 8 uur, echt niet leuk, op de trein, op de bus..maar weeral een nieuwe ervaring. Groetjes vanuit mijn quarantaine ‘kot’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here