1,2,3 : crime it is!

Je kan moeilijk in Azië wonen en zomaar achteloos voorbijgaan aan het literair talent dat hier voorradig is. Aangezien ik van krimi’s hou, ben ik eens gaan rondneuzen wie hier wat doet op dit terrein, en zodoende ben ik terecht gekomen bij twee interessante auteurs uit Singapore: Shamini Flint en Ovidia Yu.  Evenwel heb ik de lokale leespartij royaal overgoten met een Vlaamse saus!

One time “SShamini Flint - Inspector Singh Investigates A Most peculiar Malaysian Murderhamini Flint”

“A most peculiar Malaysian murder” is het eerste boek in de reeks “Inspector Singh investigates”.  En dat deze moordzaak zich afspeelt in Maleisië was voor mij een extra troef. Het verhaal draait rond een bekend Singaporees model dat in Maleisië tot de doodstraf is veroordeeld voor de moord op haar echtgenoot.

Dit detectiveverhaal is interessant omdat het een inkijk geeft in de Maleisische samenleving. Je leest er wat de consequenties zijn van een gemengd huwelijk tussen een Singaporese vrouw van Chinese afkomst en een moslim uit Maleisië. Zo heb je in Maleisië, waar de Islam de officiële godsdienst is, als niet-islamitische vrouw sowieso weinig rechten als het op een scheiding aankomt. 

Eveneens wordt de ontbossingsproblematiek in Borneo belicht en krijgt het zelfs een bijzondere plaats in de afwikkeling van het verhaal.

Two times “Ovidia Yu”

Ovidia Yu - The Frangipani Tree MysteryOvidia Yu - The Betel Nut Tree Mystery

Ovidia Yu brengt ons terug naar de koloniale tijd, toen Singapore nog onder Brits bewind stond. 

Centrale figuur in haar verhalen is Su Lin, een aspirant rechercheur die de Britse hoofdinspecteur Thomas Lefroy bijstaat. Su Lin, een weeskind, wordt enigszins fysiek beperkt door de gevolgen van polio, maar beschikt  wel over een goed stel hersens die haar helpen bij het ontrafelen van de verschillende mysteries. Eveneens kan ze zich beroepen op de bescherming van haar nonkel en haar grootmoeder die de onderwereld op het eiland beheersen. 

Interessant is de tijdsgeest waarin de verhalen zich afspelen – de jaren dertig – en waarin allerlei blanke figuren zich verweg van het moederland een status toebedelen die ze eigenlijk niet verdienen.

Three times “Toni Coppers”

Toni Coppers - Dood WaterToni Coppers - Het Laatste OordeelToni Coppers - De Vleermuismoorden

De boeken van Toni Coppers: dat is aangenaam en makkelijk vertier. “Dood Water”, “Het Laatste Oordeel” en “De Vleermuismoorden”zijn respectievelijk nummer 7,8 en 9 in de  thrillerserie met rechercheur Liese Meerhout. Met rustige vastheid plan ik deze hele serie achterover te hijsen.

Wat deze politieromans zo boeiend maakt, is dat je naast het obligate thema van elke goede detective : “wie heeft het gedaan?” ook de evolutie in het persoonlijk leven van Liese Meerhout meekrijgt. Zo dient ze in een van bovenstaande verhalen afstand te doen van haar favoriete wagentje, Mildred genaamd, waaraan ze door de verschillende boeken heen zo gehecht was geraakt en worstelt haar vader, tot Liese’s onsteltenis, met groeiende gezondheidsklachten. 

Ook koester ik enige sympathie voor  Michel Masson, een inspecteur uit haar team met een zwaar gemoed, die de ondraaglijkheid van het bestaan wegdrinkt in de vele cafe’s van Antwerpen, maar daar toch ook veel nuttige contacten aan overhoudt. Santé!

Welke krimi houdt jou momenteel in de ban?

Peter

2 thoughts on “1,2,3 : crime it is!”

  1. Op dit moment lees ik Val McDermid. Verder las ik al heel wat boeken van Michael Connelly, Ian Rankin, Karin Slaughter, Denise Mina, etc… Verder vind ik Attica Locke best interessant alsook Mike Nicol (ZA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here