3x raak

Het gebeurt niet vaak dat ik 3 boeken achtereenvolgens lees en ze allemaal ook nog eens bijzonder goed vind en er met plezier aan terugdenk.  Meestal zit er toch wel een mindere tussen, maar niet in dit geval. Lezen dus maar!

David Van Reybrouck - RevolusiDavid Van Reybrouck – Revolusi

“Revolusi” vertelt een stukje contemporaine geschiedenis van Indonesië aan de hand van getuigenissen. Bijzonder boeiend aan dit boek is hoe het ook verhaalt hoe allianties kunnen wisselen. Zo werden de Japanners bij het begin van de tweede oorlog in zekere zin verwelkomt door de lokale bevolking, maar dienden ze bij de bevrijding op bepaalde momenten samen te werken met de Britten om de Nederlanders te beschermen tegen de lokale bevolking. Gekker kon het niet worden.

Verder kon Nederland het niet aanvaarden dat Soekarno de onafhankelijkheid had uitgeroepen in 1945. De terreur die daarop volgde werd weggezet als politionele acties. De Nederlanders spraken bewust niet van een oorlog, want een oorlog wordt gevoerd tegen een andere staat en dat zou dus een impliciete erkenning inhouden van Indonesië als onafhankelijke staat, maar wel van politionele acties, die de suggestie moeten opwekken dat het om een legitieme actie ging binnen het Nederlands grondgebied.  

Op basis van Revolusi heb ik nu ook zijn vorig boek over Congo op mijn leeslijst gezet. Een echte aanrader dus!

Continue reading “3x raak”

Lieve Joris at the Residence

Literaire avond op de residentieLieve JorisLieve Joris & Karl Godderis

Lieve Joris was op de Belgische residentie voor een literaire avond met de Nederlandstalige gemeenschap van Kuala Lumpur. Het debat werd gemodereerd door Karl Godderis, die tijdens de Covid-periode zelf twee romans had geschreven. Als er al één ding uit zo’n avond mag blijken is hoe mensen nood hebben aan verhalen en aan schrijvers die verhalen vertellen. Verhalen zijn het bindmeel in ons bestaan. Ze onderstrepen onze menselijkheid op een positieve manier, grijpen terug naar het verleden maar geven ook een houvast voor wat komen gaat.

Continue reading “Lieve Joris at the Residence”

Nazomerse lectuur

We hebben er nog eens drie boeken doorgejast, en eentje is de winner van de “Booker Prize 2022”, maar kon mij toch niet helemaal bekoren. Heb je zelf recent aanraders of afraders achter de kiezen, laat het in een reactie op deze blog weten, zodat we ze in een van de volgende berichten zorgvuldig kunnen fileren.

Jeroen Brouwers - Cliënt E. BuskenJeroen Brouwers – Cliënt E. Busken

Laatst dacht ik terug aan “Het boek alfa” van Ivo Michiels, waarin de auteur de ongebreidelde gedachtestroom van een twijfelende schildwacht weergeeft. Precies omdat die schrijftechniek, “a stream of consciousness”, me niet echt beviel, heb ik nooit “Ulysses” of godbetert “Finnegans wake” van James Joyce ter hand genomen.

Groot was dan ook mijn verrassing toen ik het laatste boek van Jeroen Brouwers opensloeg, en bemerkte dat de auteur zich precies van de door mij verfoeide schrijftechniek bedient. Maar het geniale in het boek van Brouwers is dat het de gedachtegang van een dementerende persoon betreft. Van zo iemand verwacht je geen gestructureerd betoog of sterk uitgekiende gedachten. Bovendien verliest de hoofdpersoon ook nog eens bepaalde woorden, die hij niet meer kan terughalen, en waarvoor hij dan gelijkklinkende namen bedenkt. Dat maakt het al bij al toch nog een vermakelijk boek.

Continue reading “Nazomerse lectuur”

Het begin van alles

D. Graeber en D. Wengrow - Het begin van alles“Het begin van alles” van antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow is een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid. Althans zo staat het op de kaft van het boek. Dat kan misschien wel zijn, maar ik vind eerder dat je veel doorzettingsvermogen nodig hebt om het niet vroegtijdig aan de kant te schuiven. De hoeveelheid data, weetjes, geschiedkundige feiten en interpretaties is simpelweg duizelingwekkend, moeilijk te onthouden en naar mijn smaak niet genoeg geordend.

En ja, het boek is ook een kritiek op “Sapiens” van Yuval Noah Harari omdat het de geschiedenis van de mensheid te lineair voorstelt met vereenvoudigde aannames t.a.v. de jager-verzamelaars en de eerste landbouwgemeenschappen, maar “Sapiens” was wel uiterst leesbaar, wat van “Het begin van alles” moeilijk kan gezegd worden. Dit boek moet je werkelijk door je strot duwen.

Continue reading “Het begin van alles”

Mantel Trilogie

Wie zich wil verdiepen in het leven van Henry VIII en zijn raadgever Thomas Cromwell moet absoluut de trilogie van Hilary Mantel lezen. Het zijn dikke kleppers, maar doorzetting wordt beloond. Geschiedkundigen zullen misschien afkicken op onnauwkeurigheden, maar moeten wel beseffen dat dit een roman is, en ook zo bedoeld door de schrijfster en dus geen historisch werk!

Hilary Mantel - Wolf HallWolf Hall

Eerst en vooral: probeer te wennen aan de schrijfstijl van Hilary Mantel. Het is niet makkelijk en in het begin weet je soms helemaal niet wie er aan het woord is. Achterin staat een lijst met de belangrijkste personages. Het is aan te raden om die alvast eens door te nemen vooraleer te starten.

Thomas Cromwell is de zoon van een brute smid. Hij is zowel een mannetjesputter, een familieman, een charmeur als een politiek genie. De vele regels van de rigide klassenmaatschappij van de zestiende eeuw lijken voor hem niet te gelden en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar ‘man is wolf to man’.

Hij moet opstaan uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed – het verlies van zijn jonge gezin en van kardinaal Wolsey, zijn geliefde leermeester – maar hij is tegen alles en iedereen in bereid Engeland te hervormen naar de wensen van Henry VIII. Door Cromwell’s toedoen zal Henry VIII zijn huwelijk kunnen ontbinden en huwen met Anna Boleyn. Het gezag van Rome wordt niet langer erkend en de koning komt aan het hoofd van de Anglicaanse kerk.

Thomas Moore daarentegen, auteur van Utopia, en eveneens persoonlijke raadgever van de koning geraakt in ongenade en zal uiteindelijk op het schavot belanden.

Hilary Mantel - Het boek HenryHet boek Henry

Het boek Henry is veel rechtlijniger dan zijn voorganger. Henry VIII heeft nu al zijn zinnen gezet op Jane Seymour, en dus moet het huwelijk met zijn tweede vrouw, Anne Boleyn, ontbonden worden.

En wie moet deze klus klaren? Niemand minder dan de hofsecretaris van de koning: Thomas Cromwell. Op basis van roddels van een van de hofdames laat hij Anne Boleyn oppakken voor overspel en landverraad. De koningin wordt samen met haar vijf zogenaamde minnaars opgesloten in de Tower van Londen. Ze zullen allen na een kort proces onthoofd worden.

Hoewel Thomas Cromwell sluw is, krijg je als lezer toch een zekere antipathie voor hem. Hij wendt zijn sluwheid alleen maar aan ten dienste van de koning, zonder daar echt kritisch over te zijn.

Hilary Mantel - De Spiegel en het lichtDe Spiegel en het licht.

Wow, dat was dus even doorduwen, want ik dacht dat ik dit boek nooit uitgebladerd zou krijgen.  De boeken van Mantel kan je niet mondjesmaat doornemen, want dan blijf je eindeloos bezig. Je moet er de nodige tijd voor nemen en grote brokken in een keer doorslikken.

In de Spiegel en het licht komt Thomas Cromwell zelf ten val en daar wordt je als lezer subtiel op voorbereid. The writing is on the wall!, maar de enige die het niet  echt door heeft is Thomas Cromwell zelf, zodat zijn arrestatie op het einde van deze trilogie toch nog als een verrassing komt voor hemzelf. 

Maar voor het zo ver is, helpt hij Henry VIII nog aan zijn derde vrouw, Jane Seymour, die de koning zijn troonopvolger nalaat, maar sterft in het kraambed en aan zijn vierde vrouw Anna van Kleef, bij wie Henry nooit het huwelijk zou consumeren maar die hij wel liet leven .

Peter

 

Detectives 2022

Ik was het bijna vergeten, maar ik heb recent ook nog eens drie detectives gelezen. De eerste is mijn absolute favoriet, de tweede om te vergeten en de derde leuk om lezen omwille van de couleur locale uit Ghana.

Vaseem Khan - The Dying DayVaseem Khan – The Dying Day

Het eerste boek uit de Malabar serie was me zo goed bevallen dat ik met veel verwachting begonnen ben aan de tweede creatie van Vaseem Khan. En de “The Dying Day” stelt op geen enkel vlak teleur.

Wederom volgen we de vrouwelijke inspecteur Persis Wada, in het India van vlak na de partitie, op haar zoektocht naar een verdwenen kopie van de “Goddelijke komedie” van de Florentijnse dichter Dante Alighieri.

Nog meer dan het raadsel zijn het de karakters die mij aantrekken in deze detective van Vaseem Khan. Persis Wada is een vrouw, die zich staande moet houden tegen de vooroordelen binnen de Indische samenleving, maar daardoor zo’n muur rond zichzelf bouwt, dat elk romantisch element, hoewel ze daar innerlijk wel naar verlangt, toch bij voorbaat uitgesloten wordt. Een complex karakter dus. Bovendien lopen er heel wat nevenfiguren rond die elk op hun manier omgaan met het einde van de koloniale periode.

Wat mij betreft, een  absolute aanrader, en ik kijk nu al uit naar de derde uit deze serie die in 2022 zou verschijnen.

Continue reading “Detectives 2022”

Vaderland & Wildevrouw

Ik heb me voorgenomen me door de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel heen te bijten, alsook door de 7-delige serie van Het Bureau door JJ Voskuil.  Maar af en toe lees ik er iets anders tussen door. Hieronder twee boeken die meer dan de moeite waard zijn om de kerstperiode al lezend door te komen.

Fernando Aramburu - VaderlandFernando Aramburu – Vaderland

Dit is een heel bijzondere roman. Het vertelt de geschiedenis van twee families in Spaans Baskenland. Aanvankelijk konden de families bijzonder goed met elkaar opschieten: de moeders waren hartsvriendinnen en de vaders amateurwielrenners die in het weekend samen evenveel tijd doorbrachten op de fiets als in het café.

Maar alles verandert wanneer de zoon uit de ene familie zich aansluit bij de ETA en de vader van de andere familie, die een geslaagde zakenman is, weigert een bijdrage te doen aan die Baskische afscheidingsbeweging. De spanningen leiden uiteindelijk tot een aanslag waarbij de zakenman het leven verliest.

Meer interessant echter is hoe dit een impact heeft op de nabestaanden van de twee families. Dat wordt psychologisch heel mooi uitgewerkt. En verder krijg je een mooie inkijk in de groepsdruk van een dorp dat zich achter de idealen van de ETA kon scharen.

Ik heb dit boek bijzonder graag gelezen.

Continue reading “Vaderland & Wildevrouw”

Non-fictie

Als je stante pede op zoek bent naar een bijzonder goed non-fictie boek, twijfel dan niet langer, en lees onmiddellijk de bespreking van het derde boek hieronder. Een ware aanrader!

Frank Westerman - el negro en ikFrank Westerman – el negro en ik

Dit verhaal van Frank Westerman wordt steeds interessanter naarmate je verder in het boek vordert. Als negentienjarige student staat de auteur in een Spaans museum oog in oog met een opgezette Afrikaan: ‘El Negro’. Wie is deze mens? En wie heeft zijn lichaam geprepareerd?

Wat aanvankelijk vrij banaal begint, zal uiteindelijk uitgroeien tot een zaak van de Verenigde Naties. Maar voor het zo ver is, word je door de auteur meegenomen op zijn zoektocht naar het spoor van El Negro van Barcelona naar Parijs tot Kaapstad.

Het verhaal wordt opgeleukt met de (voor mij zeer herkenbare) ervaringen van de auteur als ontwikkelingswerker, en die hem er uiteindelijk toe zal besluiten als journalist verder door het leven te gaan.

Interessant boek: leest vlot en niet te lang.

Continue reading “Non-fictie”

Thrillers

Tijd genoeg in het Corona tijdperk, zou ik zo denken! Hierbij alvast enkele ideeën rond wat te lezen of juist niet te lezen als je van spannende boeken houdt. Ik heb er drie gekozen die dit jaar zijn verschenen. Het eerste en het laatste boek zijn bovendien de start van een nieuwe serie met een nieuwe held.

Vaseem Khan - Midnight at Malabar HouseVaseem Khan – Midnight at Malabar House

Wat een heerlijk boek! Een thriller met een klassiek structuur. Persis Wada wordt belast met een moordonderzoek in Bombay op een vooraanstaande Brit. Zij is een van India’s eerste vrouwelijke rechercheurs die net na de onafhankelijkheid is aangesteld in een politiekantoor waar het merendeel van haar collega’s op een zijspoor zijn gezet. En die wensen haar niet te zien slagen.

Naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, komen er meer en meer verdachten bij. Hoewel het verhaal zich afspeelt net na de dekolonisatie, wat in de meeste landen toch tot een zekere euforie heeft geleid, is dat in India veel minder het geval, omdat in die periode ook de naweeën doorsudderen van de bloedige scheiding tussen India en Pakistan. Ondanks alle hindernissen zet rechercheur Persis Wada door en ontmaskert ze de moordenaar.

Continue reading “Thrillers”

Drie boeken

Ha, er bestaat nu een populaire podcast van Wim Oosterlinck waarin bekende Vlamingen drie boeken komen bespreken die ze graag hebben gelezen. Trouwe intussen… BLOG lezers komen op dat gebied hier al langer aan hun trekken. We serveren alvast volgende drie turven voor de nazomer.

1. Bart Van Loo – De Bourgondiërs

Bart Van Loo-De BourgondiërsJe gaat het niet geloven, maar waar het onderwijs niet in geslaagd is: mij duurzame interesse voor geschiedenis bijbrengen, daar slaagt Bart Van Loo zonder enige moeite in met zijn boek over de Bourgondiërs. En het blijft ook nog kleven. Zonder mijn hersenen te pijnigen, kan ik ze in de juiste volgorde opsommen: Filips De Stoute, Jan Zonder Vrees, Filips De Goede, Karel De Stoute, Maria Van Bourgondië, Filips De Schone, en Keizer Karel; en eveneens kan ik ze in het juiste tijdsvak plaatsen: zo ongeveer van het midden van de veertiende eeuw tot het midden van de zestiende eeuw. Uiteraard kom je te weten waar het begrip “leven als een bourgondiër” vandaan komt, maar je krijgt ook nog eens de etymologische betekenis van een hele rits woorden en uitdrukkingen mee, zoals de herkomst van “burger”, “Gent”, “banlieue”, “een lans breken”, etc. En wat zijn historische vertelling me vooral geleerd heeft, is dat de Bourgondiërs hun rijk gestaag uitbreidden door huwelijken en door strijd, maar ook door slim en berekend overwonnen steden in het gareel en productief te houden.

Continue reading “Drie boeken”