Bidayuh chant

We zijn hier in op het eiland Borneo en bezoeken het “Annah Rais Longhouse”. Een “longhouse” is een typische woonvorm van de Bidayuh – een inheemse groep uit het zuiden van deelstaat Sarawak – waarbij wel 30 families in een soort aaneengekoppeld houten paaldorp wonen.

Toch is het niet de woonvorm die ons bezoek zo interessant maakt, maar wel een toevallige ontmoeting met een van zijn bewoners, Arthur Borman genaamd. Wat begon met een gesprek over een cacaoboom, waarbij we werden uitgenodigd te proeven van het verse vruchtvlees, eindigde met een miniconcert op een wel heel bijzonder instrument: de Pratuokng.

Continue reading “Bidayuh chant”

Langkawi

Langkawi is een populaire toeristische bestemming in Maleisië. Het eilandje ligt aan de westkust van de peninsula en niet ver van de Thaise grens. Het is de ideale plek om er een weekendje weg van de drukke hoofdstad Kuala Lumpur door te brengen.

In de noordwestelijke tip van het eiland bevindt zich het geopark Kilim. Een geopark of geologisch park is een speciaal aangewezen gebied waarin de geschiedenis van de aarde beleefd kan worden. En Kilim is vooral bekend omwille van zijn mangroven, de talrijke boomvariëteiten die op de wortels groeien en de dieren die zich hebben aangepast aan de omgeving.

Continue reading “Langkawi”

Nationale dag

We worden er intussen wel een beetje bedreven in: in het organiseren van de nationale dag. Het toasten met de minister op de gezondheid van ons beider koningen, de aparte uitvoering van de Brabançonne door mijn echtgenote, de obligate speech, dat alles doen we als een strak geoliede machine. Maar wat 21 juli dit jaar echt speciaal maakte, was het concert van Ataneres na de ceremonie. Ataneres vermengt “house music” met klassieke muziek. Is dit niet typisch Belgisch? Om zaken bij elkaar te brengen die op het eerste zicht geen logische samenhang hebben, om alzo verwondering op te wekken en ons onbewuste aan te spreken. Surrealisme hoeft zich niet te beperken tot de schilderkunst of de literatuur. Ataneres bewijst dat het ook muzikaal kan! Bravo.  

Peter

video
play-sharp-fill

AtaneresMinister AzalinaNational AnthemSpeechThe inviteesThe inviteesThe inviteesKaren De MeyerCleo DahanDaniele Giampaolo, Thi Ngoc Ha & Karen De MeyerFront : Wim Spaepen, Jimmy Quintens & Frederik MartensPeter, Astrid, Shilpa & KarlMarti & AstridXavier, Peter & RuthMay, Peter & JosephinePeter, Astrid & Klang Valley Harmony ChoirPeter, Astrid & AprilPeter & KennyPeter & TomokoPeter, ... & DonalFrank, Marti, Tomoko, Peter, Astrid, & Jan

Die Nederlanders toch!

Nederland worstelt toch wel een beetje met zijn eigen geschiedenis. Uit “Revolusi” van David Van Reybrouck weten we dat Indonesië de onafhankelijkheid viert op 17 augustus. Dat is de dag waarop Soekarno in 1945 de onafhankelijkheid uitriep amper twee dagen na de capitulatie door Japan. Het duurde evenwel tot de Nederlands-Indonesische rondetafelconferentie van 1949 voordat de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië door Nederland werd erkend, gevolgd door de soevereiniteitsoverdracht aan de Verenigde Staten van Indonesië op 27 december 1949.

Continue reading “Die Nederlanders toch!”

Bla Bla Land

Als buitenstaander herken je waarschijnlijk makkelijker religieuze beuzelarijen.

Met kerstmis was hier een bakker die weigerde taarten te verkopen met het opschrift “Merry Christmas”, omdat hij (verkeerdelijk) dacht dat Jakim – de religieuze autoriteit voor Islamitische zaken – zijn Halal-certificaat zou weghalen.  En toen volgde de discussie of de christenen op Borneo wel het woord Allah mochten gebruiken in hun teksten, want daarop zouden de moslims exclusiviteit hebben.

Nu is hier de periode van de ramadan aangebroken en zijn er enkele religieuze leiders die vinden dat de schoolkantines tijdens deze vastenperiode gesloten moeten worden. Dat Maleisië een multi-etnische samenleving is, doet er niet toe. Meer nog, althans deze geloofsfanaten, het zou een teken van respect zijn van de Chinese en Indische studenten om solidair te zijn met hun moslim studiegenoten. De wereld op zijn kop: solidariteit geïnverteerd!

Continue reading “Bla Bla Land”

Het particulier betalingsverkeer

Money TransferHet voordeel van zowat overal op deze aardkloot geleefd te hebben, is dat het je een basis voor vergelijk geeft en dat bescheidenheid steeds op zijn plaats is. Revolutionair op de ene plaats is dat minder op de andere. Neem nu het particulier betalingsverkeer. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel dat ondersteuning voor ‘instantbetalingen’ verplicht maakt. Daarmee moeten Europese banken binnenkort eurobetalingen binnen tien seconden kunnen verwerken, zonder extra transactiekosten. De lidstaten krijgen zo’n twaalf maanden om die nieuwe regel te implementeren.

Continue reading “Het particulier betalingsverkeer”

Tom Jones in Kuala Lumpur

Tom Jones is 84 intussen, en toen ik hem moeizaam de trap naar het podium zag beklimmen, vreesde ik voor het ergste. Onterecht, zo zou blijken. Zijn stem is nog krachtig en oh zo herkenbaar! Omringd door een set goede muzikanten en een strak uitgedachte choreografie die spontaniteit niet in de weg stond, hebben we een zeer aangename  show te verteren gekregen. Er waren natuurlijk de meezingers, zoals “Delilah”, “Sex Bomb” en “You Can Leave Your Hat On”, maar er waren ook verassende covers van Prince, Bob Dylan en Willie Nelson. Dit was een avondje genieten. Schrijf de oudjes niet zomaar af!

Peter

I Am Gonna Make You Love Me;Delilah;Talking Reality Television Blues
play-sharp-fill

Looping

Als je niet weet wat “looping” is, dan raad ik je aan onderstaande video te bekijken. Dat is best wel leuk. Mia Morris is een multi-instrumentalist en brengt het er best wel goed van af op het podium van “America Got Talent”. Maar dan zegt het eerste jurylid, Howie Mandel, iets waar ik het helemaal niet mee eens ben: “I could watch a whole show like this”.

Continue reading “Looping”

Tijdelijk terug in eigen land

Oud Justitiepaleis - GentOud Justitiepaleis - GentPredikherenlei - Gent

Tijdelijk terug in eigen land heeft een aantal voordelen. Je bemerkt meer de nieuwe trends. De brillen die mensen opzetten worden steeds groter. En de sjiekere brilmonturen dragen vaak de namen van luxueuze automerken. Alsof we daar gelukkiger van worden.  En de “millet” is ook weer helemaal terug. Je weet wel: die uit donsdekens verknipte jassen!

Continue reading “Tijdelijk terug in eigen land”