All right now?

Af en toe een beetje nostalgie mag ook wel. Geboeid gekeken naar de clip van “Free”, een band waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt, maar waarvan je de song onmiddellijk herkent en misschien wel automatisch en gedachteloos mee-neuriet of meezingt. Wat een bijzondere tijd was dat toch, waar er nog zoveel goeds en openheid in het verschiet lag of althans die indruk gaf. Tevens genoten van de drummer die me, zeker naar het einde toe, aan “Animal” van de “Muppets” deed denken. We moeten misschien maar eens meer tijd besteden aan dingen die ons verheugen en blij maken! Niet?

video
play-sharp-fill

Peter

Klapa Stine – Vilo Moja

Jaarlijks brengt de Kroatische ambassade een groep Klapa zangers naar Kuala Lumpur ter gelegenheid van hun nationale feestdag (25 juni). Deze meerstemmige muziek uit de zuidelijke regio’s van Kroatië is intussen tot immaterieel erfgoed uitgeroepen door Unesco.  Klapa betekent overigens een groep vrienden in het Kroatisch. Maar toen ik het filmpje hieronder aan de staf van de ambassade liet horen, werd de naam van de groep op veel gegniffel onthaald. Klapa in het Bahasa Melayu (fonetisch althans) betekent kokosnoot!

Geniet maar even mee, en laat horen wat je denkt van onderhavig muziekfragment.

video
play-sharp-fill

Peter

Die Nederlanders toch!

Nederland worstelt toch wel een beetje met zijn eigen geschiedenis. Uit “Revolusi” van David Van Reybrouck weten we dat Indonesië de onafhankelijkheid viert op 17 augustus. Dat is de dag waarop Soekarno in 1945 de onafhankelijkheid uitriep amper twee dagen na de capitulatie door Japan. Het duurde evenwel tot de Nederlands-Indonesische rondetafelconferentie van 1949 voordat de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië door Nederland werd erkend, gevolgd door de soevereiniteitsoverdracht aan de Verenigde Staten van Indonesië op 27 december 1949.

En nu kregen we vorige week een gelijksoortig debat in de tweede kamer. Kijk maar even mee in onderstaande video. Volgens uittredend minister-president Rutte is België pas onafhankelijk geworden in 1939. Maar voor Belgen gelden heel andere data. Op 23 september 1830 brak de revolutie uit in Brussel. Door die opstand scheidde België zich af van de noordelijke provincies. Het Voorlopig Bewind riep de onafhankelijkheid uit op 4 oktober 1830. Het Nationaal Congres keurde op 7 februari 1831 een voor die tijd progressieve grondwet goed. En op 21 juli van dat jaar werd onze eerste koning gekroond, overigens met goedkeuring van de grote mogendheden.

Wat is nu belangrijker: de feitelijke toestand of de verdragsrechtelijke regeling?

video
play-sharp-fill

Peter

3x raak

Het gebeurt niet vaak dat ik 3 boeken achtereenvolgens lees en ze allemaal ook nog eens bijzonder goed vind en er met plezier aan terugdenk.  Meestal zit er toch wel een mindere tussen, maar niet in dit geval. Lezen dus maar!

David Van Reybrouck - RevolusiDavid Van Reybrouck – Revolusi

“Revolusi” vertelt een stukje contemporaine geschiedenis van Indonesië aan de hand van getuigenissen. Bijzonder boeiend aan dit boek is hoe het ook verhaalt hoe allianties kunnen wisselen. Zo werden de Japanners bij het begin van de tweede oorlog in zekere zin verwelkomt door de lokale bevolking, maar dienden ze bij de bevrijding op bepaalde momenten samen te werken met de Britten om de Nederlanders te beschermen tegen de lokale bevolking. Gekker kon het niet worden.

Verder kon Nederland het niet aanvaarden dat Soekarno de onafhankelijkheid had uitgeroepen in 1945. De terreur die daarop volgde werd weggezet als politionele acties. De Nederlanders spraken bewust niet van een oorlog, want een oorlog wordt gevoerd tegen een andere staat en dat zou dus een impliciete erkenning inhouden van Indonesië als onafhankelijke staat, maar wel van politionele acties, die de suggestie moeten opwekken dat het om een legitieme actie ging binnen het Nederlands grondgebied.  

Op basis van Revolusi heb ik nu ook zijn vorig boek over Congo op mijn leeslijst gezet. Een echte aanrader dus!

Continue reading “3x raak”

Maldiven

Aaaaaah, de Maldiven. Wat een klein paradijs! En ik heb het dan nog niet zozeer over de hagelwitte stranden of de azuurblauwe zee, maar wel over de tropische vissen in het klare water. Nooit zal ik het moment vergeten, dat een manta zo duidelijk en voor het eerst aan mij verscheen. Wat een majestueuze vis die als het ware statig door het water schrijdt, zijn grote vleugels uitslaat en ondertussen zich langzaam voedt met het vele plankton aan het wateroppervlak. Een absoluut moment.

En geniet na het videofragment ook maar even mee van de kiekjes uit deze hemel op aarde. 

video
play-sharp-fill

Olhuveli ResortI could do with a Gin & TonicRamp to the Diving CenterPeter on a Dolphin Spotting TourGoing for 10.000 stepsHibiscusWaiting for my manBougainvilleaOleanderBougainvilleaDhoni : traditional boat of the MaldivesWelfieSmiling as everParadise Lost?

Peter

Bla Bla Land

Als buitenstaander herken je waarschijnlijk makkelijker religieuze beuzelarijen.

Met kerstmis was hier een bakker die weigerde taarten te verkopen met het opschrift “Merry Christmas”, omdat hij (verkeerdelijk) dacht dat Jakim – de religieuze autoriteit voor Islamitische zaken – zijn Halal-certificaat zou weghalen.  En toen volgde de discussie of de christenen op Borneo wel het woord Allah mochten gebruiken in hun teksten, want daarop zouden de moslims exclusiviteit hebben.

Nu is hier de periode van de ramadan aangebroken en zijn er enkele religieuze leiders die vinden dat de schoolkantines tijdens deze vastenperiode gesloten moeten worden. Dat Maleisië een multi-etnische samenleving is, doet er niet toe. Meer nog, althans deze geloofsfanaten, het zou een teken van respect zijn van de Chinese en Indische studenten om solidair te zijn met hun moslim studiegenoten. De wereld op zijn kop: solidariteit geïnverteerd!

Continue reading “Bla Bla Land”

Het particulier betalingsverkeer

Money TransferHet voordeel van zowat overal op deze aardkloot geleefd te hebben, is dat het je een basis voor vergelijk geeft en dat bescheidenheid steeds op zijn plaats is. Revolutionair op de ene plaats is dat minder op de andere. Neem nu het particulier betalingsverkeer. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel dat ondersteuning voor ‘instantbetalingen’ verplicht maakt. Daarmee moeten Europese banken binnenkort eurobetalingen binnen tien seconden kunnen verwerken, zonder extra transactiekosten. De lidstaten krijgen zo’n twaalf maanden om die nieuwe regel te implementeren.

Continue reading “Het particulier betalingsverkeer”

Tom Jones in Kuala Lumpur

Tom Jones is 84 intussen, en toen ik hem moeizaam de trap naar het podium zag beklimmen, vreesde ik voor het ergste. Onterecht, zo zou blijken. Zijn stem is nog krachtig en oh zo herkenbaar! Omringd door een set goede muzikanten en een strak uitgedachte choreografie die spontaniteit niet in de weg stond, hebben we een zeer aangename  show te verteren gekregen. Er waren natuurlijk de meezingers, zoals “Delilah”, “Sex Bomb” en “You Can Leave Your Hat On”, maar er waren ook verassende covers van Prince, Bob Dylan en Willie Nelson. Dit was een avondje genieten. Schrijf de oudjes niet zomaar af!

Peter

I Am Gonna Make You Love Me;Delilah;Talking Reality Television Blues
play-sharp-fill